Brussels parket ontvangt brieven met verdacht poeder

UNKNOWN

Het Brusselse parket heeft gisteren vijf enveloppen ontvangen waarin een verdacht poeder zat. Vier van de brieven bleken na een eerste onderzoek ongevaarlijk, maar van een vijfde werd gedacht dat die een ontvlambaar product bevatte. De ontmijningsdienst van het leger maakte de omslag onschadelijk, maar uiteindelijk bleek het poeder onschuldig. Het parket heeft al sporen naar mogelijke verdachten.

Anthrax-alarm
De vijf brieven kwamen woensdagochtend aan bij het parket. Eén was bestemd voor procureur des konings Bruno Bulthé, een andere voor een onderzoeksrechter en nog drie andere voor verschillende substituten. Toen bleek dat de brieven een verdacht poeder bevatten, werd onmiddellijk het zogenaamde anthrax-alarm gegeven. Dat voorziet een veiligheidsprocedure om de verdachte brieven te onderzoeken.

Onschadelijk
Een eerste analyse leerde dat vier brieven een ongevaarlijk goedje bevatten, maar de vijfde leek een stuk gevaarlijker. De laboratoriumtests wezen uit dat het om een ontvlambaar product kon gaan. Daarop kwam de ontmijningsdienst van het leger ter plaatse om de enveloppe met inhoud onschadelijk te maken. Uiteindelijk bleek ook die geen gevaarlijk product te bevatten.

Wraakactie?
Volgens substituut Bernard Michielsen van het Brusselse parket zijn er al sporen naar mogelijke afzenders. Het zou gaan om mensen die ontevreden zijn over de behandeling door politie en parket en die al eerder mondeling hun ontevredenheid hadden geuit. Voorlopig is er evenwel nog niemand opgepakt. (belga/sd)