Brussels milieuminister Huytebroeck (Ecolo) liegt over nachtvluchten

Brussels minister van Milieu Evelyne Huytbebroeck.
BELGA Brussels minister van Milieu Evelyne Huytbebroeck.
Volgens een studie van de ULB heeft minister Huytebroeck de geluidshinder van de nachtvluchten boven Brussel in een rapport van haar administratie duchtig overdreven. Dat meldt l'Echo.

Een nieuwe dag, een nieuwe ontwikkeling in de hetze rond de nachtvluchten boven Brussel.

Nadat staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) ervan verdacht werd gelogen te hebben over de akkoorden van 2008 en 2010 in het kader van de uitwerking van het nachtvluchtenplan, wordt Evelyne Huytebroeck nu beticht iets te gretig de impact van de nachtvluchten op Brussel ingeschat te hebben.

Verbazingwekkende divergentie
De studie van de experts van de ULB toont aan dat de Brusselse minister van Milieu serieus overdreven heeft over de impact van de maatregelen van het 'Plan Wathelet' dat sinds 6 februari van kracht is.

Op 27 februari heeft Huytebroeck de aangbrande gegevens gepubliceerd. "De radarsporen uitgegeven door de Brusselse minister van Milieu verschillen vrij hevig van de cartografie die wij kunnen voorleggen na een week nachtvluchten geanalyseerd te hebben. Deze divergentie tussen onderzoeksresultaten is verbazingwekkend. De minister van Milieu is nogal kwistig met de radarsporen omgesprongen."

Milquet geïsoleerd
l'Echo heeft het kabinet van Huylebroeck gecontacteerd en die houdt vol dat haar kaarten niet foutief zijn. Maar ze geeft toe dat ze "minder specifiek" zijn omwille van het gebrek aan wetenschappelijke resultaten.

Intussen pleiten actiegroepen voor de herinvoering van de maatregelen, die voor 6 februari van kracht waren. "Er beweegt iets bij de politiek", meent een verantwoordelijke van de vereniging 'Pas question'. cdH-kopstuk Joëlle Milquet blijft volhouden dat de situatie in Brussel onhoudbaar is. Ze bepleit een heroriëntatie van de nachtvluchten naar gebieden die minder bevolkt zijn, maar staat daarin politiek geïsoleerd.