Brussels Justitiepaleis zoekt nieuwe bestemming

UNKNOWN
België doet een oproep aan architecten uit de hele wereld om een nieuwe bestemming te bedenken voor het Justitiepaleis aan het Brusselse Poelaertplein. Het is niet ondenkbaar dat alle gerechtelijke diensten er wegtrekken.

Het Brusselse Justitiepaleis krijgt jaarlijks duizenden rechtzoekenden en verdachten over de vloer. Het gebouw van de architect Joseph Poelaert is ook een toeristische trekpleister. Dat maakt het voor justitie des te moeilijker om het gebouw, waar ook gevoelige strafdossiers worden bewaard, te beveiligen. Er is de afgelopen jaren al enkele keren ingebroken in het Justitiepaleis. En vorig jaar was er nog een spectaculaire ontsnapping van enkele gangsters toen die voor de rechtbank moesten verschijnen.
 
Naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie doet minister van Justitie Stefaan De Clerck dinsdag een oproep om nieuwe bestemmingen voor het Justitiepaleis te bedenken. Dat kan met behoud van de huidige rechtelijke functie zijn, maar evengoed zonder.
 
De strafrechtbanken en de onderzoeksgerechten (raadkamer en kamer van inbeschuldigingstelling) zouden op termijn sowieso naar een beveiligd gebouw verhuizen, dus zo ondenkbaar is het idee van een Justitiepaleis zonder magistraten niet, aldus de krant De Standaard. (belga/vsv)