Ga naar de mobiele website
^ Top

Brussels huisvuil blijft liggen door staking: "Haal uw zakken terug binnen"

Morgen mogelijk opnieuw staking

BELGA
Er wordt gestaakt bij Net Brussel, dat instaat voor de huisvuilophaling in de hoofdstad. Er rijden vandaag amper vrachtwagens uit om het huisvuil op te halen, aldus de bonden. De actie is gericht tegen hervormingen bij de ophaling die begin dit jaar werden ingevoerd.

De belangrijkste stelplaatsen van waaruit de vrachtwagens uitrijden om het huisvuil op te halen zijn vanochtend geblokkeerd, aldus de bonden. De meerderheid van de huisvuilophalers heeft het werk neergelegd. De grote meerderheid van de vrachtwagens is bijgevolg niet uitgereden.

Aan de drie grote depots Triomf, Neder-Over-Heembeek en Vorst werden er vanmorgen blokkades opgesteld. Met name de huisvuilophalingen die niet in het arbeidsreglement waren voorzien, die van 6.00 uur en 6.30 uur, werden door de stakers geviseerd.

Aan bewoners die vandaag hun huisvuilzakken hebben buiten gezet voor ophaling, wordt gevraagd om die terug naar binnen te halen.

Afwachten wat morgen brengt

Indien de directie van Net Brussel niet met interessante voorstellen komt, volgen er morgen opnieuw stakingen. Dat laten de vakbonden weten.

"We willen duidelijk maken dat er nog wijzigingen nodig zijn aan de huidige situatie waar er te weinig personeel en vrachtwagens zijn. Het is nu aan de directie", vertelt Patrice De Brandt, secretaris van de Franstalige christelijke overheidsvakbond.

Het is dus afwachten of er morgen opnieuw blokkades gevormd worden door de stakers. "De hervorming is slecht berekend, niet compleet en vooral te snel. Er moeten eerst middelen bijkomen, vooraleer er kan hervormd worden", aldus De Brandt.

Dialoog

Brussels staatssecretaris voor Openbare Netheid en Vuilnisophaling en -verwerking Fadila Laanan (PS) is verrast en betreurt de staking aangezien de gesprekken met de vakbonden over de hervorming nog bezig zijn. Op 27 maart is er een volgende vergadering.

"Ik ben een vrouw van de dialoog, niet van het conflict. Ik ben ervan overtuigd dat een constructieve dialoog de belangen van de werknemers en de inwoners kan verzoenen", aldus Laanan.

Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Gino De Neef

    Laat uw zakken liggen. Het is de verantwoordelijkheid van de stad om die op te halen. Je betaalt er voor.

  • Gedra Gedra

    Niet doen zet ze in midden van straat...we betalen genoeg.

Meld een bug