Brussels gewest wil voor elke woning een EPB-certificaat vanaf 2025

Celine Fremault
BELGA Celine Fremault
In 2025 zal elke woning in het Brussels gewest een EPB-certificaat (Energy Performance of Buildings) moeten hebben met een bijbehorend stappenplan om de woning terug te brengen naar prestatieniveau C. Het is een van de hoofdmaatregelen van de renovatiestrategie 2030-2050 die Brussels minister van Leefmilieu Celine Fremault (cdH) en Brussels Leefmilieu vandaag bekendmaakten.

De renovatiestrategie 2030-2050 volgt een doelstelling die bepaald is door de Europese Unie. Ze moet de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent verlagen en tegen 2050 zelfs met 80 tot 95 procent, om van Brussel een koolstofarme stad te maken. 

Om daarin te slagen, zet het gewest in op het enorme renovatiepotentieel van de woningen. Want van de 573.276 Brusselse woningen werd 85 procent gebouwd voor de jaren zestig.

Volgens de renovatiestrategie zouden woongebouwen tegen 2050 naar gemiddelde maximaal 100 kWh (kilowattuur) per vierkante meter per jaar aan primaire energie mogen verbruiken. Dat komt overeen met een gemiddeld prestatieniveau ‘EPB C’ voor het volledige gebouwenbestand. 

Momenteel moeten alleen woningen die verhuurd of verkocht worden een EPB-certificaat hebben. Vanaf 2025 zou dat dan verplicht worden voor alle woningen. Het certificaat zou de basis vormen voor een stappenplan met vijf verplichte maatregelen voor elke individuele woning. Om de vijf jaar moet één van die vijf maatregelen aangepakt zijn om het gebouw dan in 2050 naar minstens prestatieniveau C te brengen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Leonarda Van Opbroecke

    Weer een jobcreatie door de overheid.

  • Jan Verstrepen

    Weer nutteloze kosten.

  • monique dewaele

    gaan ze subsidieren? gaan ze de mensen nodeloos op kosten jagen - de klimaatwaanzin gaar voort !