Brussels Gewest verbindt 187 overheidssites via nieuw breedbandnetwerk

Brussels minister voor Informatica Brigitte Grouwels
UNKNOWN Brussels minister voor Informatica Brigitte Grouwels
Het Brussels Gewest gaat de komende twee jaar minstens 187 overheidssites verbinden via een nieuw breedbandnetwerk, IRISnet. Naast een administratieve vereenvoudiging zullen de kosten van vaste en mobiele telefonie binnen het Gewest met 26 procent dalen. Dat meldde Brussels minister voor Informatica Brigitte Grouwels (CD&V) tijdens de verlenging van de IRISnet-overeenkomst met Mobistar en Belgacom.

Het gaat om de uitbouw van een breedbandnetwerk van dertien lussen die 72 optische vezels bevatten en met een quasi onbeperkte bandbreedte en aansluitmogelijkheden.

Eenvoudigere administratie
Tegen 2012 wordt IRISnet overgedragen aan het Brussels Gewest dat hiervoor 9.683.000 euro investeert als het netwerk operationeel is. Minstens 187 overheidssites zullen erop aangesloten zijn, gaande van openbare ziekenhuizen en (hoge)scholen, tot gewestelijke overheden, gemeenten en OCMW's. Dat bevordert de administratieve vereenvoudiging want er zal slechts één contactpunt zijn voor facturatie, bestelbonnen en online hulp. Bovendien zal het Gewest bijna 26 procent op de telefoonkosten kunnen besparen, goed voor 1,7 miljoen euro op jaarbasis.
 
Het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) staat in voor het beheer en het toezicht op het netwerk. "Het nieuwe IRISnet is het middel bij uitstek om de dienstverlening van de overheid nog te verbeteren. Het netwerk beantwoordt aan de doelstelling van de Europese Unie die de digitale kloof met de burger wil dichten", besluit minister Grouwels.
 
In het najaar van 2011 volgt een aanbesteding voor de uitbating van het IRISnet 2.0, het next generation network met een nagenoeg onbeperkte bandbreedte. (belga/ypu)