Brussels gewest start testfase met dodehoekverklikker op fietsen en vrachtwagens

Fietsers en vrachtwagenchauffeurs krijgen een waarschuwing wanneer ze in een dode hoek dreigen te komen.
photo_news Fietsers en vrachtwagenchauffeurs krijgen een waarschuwing wanneer ze in een dode hoek dreigen te komen.
In het Brussels gewest wordt in de komende weken een testfase opgezet waarbij "SofAlert" gebruikt wordt. Dat systeem waarschuwt fietsers en vrachtwagenchauffeurs via geluidssignaal wanneer ze in een dode hoek dreigen te komen. Het pilootproject krijgt de steun van Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V).

Het project SofAlert ontstond na het overlijden van de 12-jarige Sofie De Ridder bij een dodehoekongeval in Eppegem. Ouders en vriendinnen engageerden zich om dit soort ongevallen te vermijden. "Als er ook maar één kind gered wordt, zodat gezinnen niet hetzelfde verdriet moeten ondergaan als wij hebben gevoeld, dan is het al een succes", zegt de moeder van Sofie.

SofAlert werd ontwikkeld door de Detectin Traffic. Via een toestel aan het stuur van de fiets met een geluids- en afstandssensor detecteert het voertuigen op minder dan anderhalve meter. Het alarm, dat ook onafhankelijk werkt, begint te biepen wanneer die grens wordt overschreden.

In samenwerking met de start-up Effi-Drive krijgen ook vrachtwagens een "stem". De software in de vrachtwagen wordt via bluetooth gekoppeld aan de technologie op de fiets en zo wordt chauffeur en fietsers via een alarmsignaal gewaarschuwd dat ze in een dode hoek dreigen te komen."

Voor de testfase worden alle bestelwagens van Leefmilieu Brussel uitgerust met de technologie en ook 25 fietsende leerlingen van het Maria Boodschap Lyceum in Brussel doen al mee. De bedoeling is om 100 vrijwilligers te bereiken en dus kan iedereen die wil deelnemen zich inschrijven via www.detectintraffic.com.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • PAUL MEUL

    Met een dergelijke verklikker op een fietspad langs een gewone baan wordt ge zot want de vrachtwagens schuren bijna langs uw armen.

  • Sandra Peeters

    Vroeger toen mensen nog hun gezond verstand hadden was dat allemaal niet nodig. Ik moest van mijn ouders een vrachtwagen altijd voorrang geven ongeacht wat de verkeersregels stelden. Groen licht, pech, vrachtwagen heeft voorrang. Dat is nu toch al decennia geweten dat zij rondom slecht zicht hebben, waarom zijn mensen zo narcistisch dat ze liever sterven dan daar rekening mee houden? Als je bewust een gevaarlijke situatie opzoekt ben je in mijn ogen schuldig.

  • karel vandamme

    Mooi initiatief, maar eveneens gevaarlijk omdat de fietser rekent op een alarm... als de vrachtwagen niet uitgerust is met een dergelijk systeem, dan is de kans op ongevallen weer groter.....

Video