Brussels gewest onderzoekt juridische stappen tegen beperking aantal asielaanvragen

Brussels minister Pascal Smet (sp.a) wil juridische stappen ondernemen tegen de beperking van het aantal asielaanvragen tot 50 per dag.
Photo News Brussels minister Pascal Smet (sp.a) wil juridische stappen ondernemen tegen de beperking van het aantal asielaanvragen tot 50 per dag.
Het Brussels gewest onderzoekt of het juridische stappen kan nemen tegen het beperken van het aantal asielaanvragen tot 50 per dag. Minister Pascal Smet (sp.a) kondigde dat vandaag aan in het Brussels Parlement na een vraag van zijn partijgenoot Hannelore Goeman.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en zes andere ngo's stapten eerder deze week naar de Raad van State tegen de beslissing om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag, een maatregel die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in november invoerde. 

Voor Goeman zijn de gevolgen van deze maatregel dramatisch: "'s Nachts staan lange rijen mensen te wachten en proberen ze bij de eerste 50 te zijn. Horen ze er dan uiteindelijk niet bij, dan kunnen ze hun plan trekken: een slaapplaats zoeken voor zichzelf en hun kinderen, op zoek gaan naar eten." Ze klaagde aan dat de federale overheid immers enkel opvang aanbiedt aan wie asiel aanvraagt, iets wat ze zelf moeilijk tot onmogelijk maakt. "Gelukkig hebben we een Brusselse regering die nachtopvang organiseert en steun verleent aan ngo's die proberen deze mensen op te vangen", voegde ze eraan toe.

Minister Smet zei dat hij onderzoekt of er juridische stappen tegen de beperking kunnen ondernomen worden en het Brussels gewest zich al dan niet bij de ngo's moet aansluiten.

Hij voegde eraan toe dat hij de rekening van de opvang door het Brussels gewest zal doorsturen naar het federale niveau. "We houden alle onkosten nauwgezet bij", luidde het. “Er wordt hier met mensen gesold”, zei hij nog. "Theo Francken wil dat België zijn soevereiniteit moet terugnemen, maar hij kan best eerst zijn soevereiniteit uitvoeren en de wet toepassen", vond de sp.a-minister.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan piedfort

  als men alle zakkenvullers van de spa en de ps hun s-centen zou afnemen zou men veel mensen kunnen helpen!

 • Lutgard Crombez

  Denken die echt dat we de ganse wereld op onze schouders kunnen dragen of beter nog torsen?

 • lars vandenberge

  Kiespubliek voor spa, Vlaanderen verzorgt de factuur wel.

 • Eduardo Van hoyweghen

  Ze zullen in Brussel ongetwijfeld een rechter vinden die de Belgische staat een dwangsom zal opleggen.

 • marc de peuter

  Waarom geen asielaanvragen meer behandelen tot een instantie een bindende beslissing heeft genomen hoeveel asielaanvragen belgie per dag moet behandelen.