Brussels gewest inde deze legislatuur 1,3 miljoen euro aan boetes voor geluidsoverlast vliegtuigen

BELGA
Het Brussels gewest heeft de afgelopen legislatuur ruim 1,3 miljoen euro aan boetes geïnd voor de geluidsoverlast die overvliegende vliegtuigen veroorzaken. Dat blijkt uit cijfers die Belga kreeg van het kabinet van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH).

In het jaar 2000 voerde het Brussels gewest strenge geluidsnormen in voor vliegtuigen die over de hoofdstad vliegen. Sindsdien legde het gewest voor net geen 20 miljoen euro aan boetes op. 

Deze beslissingen worden door de vliegtuigmaatschappijen vaak aangevochten bij het Milieucollege in eerste instantie en de Raad van State in tweede instantie. Tot op heden werden al 300 boetes aangevochten via een beroepsprocedure bij de Raad van State en vandaag zijn er nog steeds een 80-tal beroepsprocedures nog steeds in behandeling.

In totaal werd er sinds 2000 slechts 2,3 miljoen euro aan boetes betaald, waarvan ruim 1,3 miljoen euro in deze legislatuur. Huidig Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault beseft dat de lawaaioverlast een grote uitdaging blijft en schuift hiervoor de hete aardappel door naar het federale niveau.

"De Brusselse geluidsnormen worden nog te vaak overtreden en veel Brusselaars dragen daar de gevolgen van. Het lawaai van de overvliegende vliegtuigen boven de hoofdstad is een bedreiging voor de publieke gezondheid. De nieuwe federale regering zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen", stelt minister Fremault. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emel-Mehmet Aslan-Yildiz

  Waarom turkish airlines op foto? Ik dacht dat die maatschappij al aantal yaren op de 1ste plaats staan met denken aan het milieu en geluidsoverlast.. Zorgen dat luchthaven van Antwerpen groter word!

 • Theo Marmitte

  Dus dan maar over de Brusselse rand. 250 á 300 vliegtuigen per dag. Ik wacht nog altijd op een antwoord van Maggie De Block. Was.doof langs die kant. Dokter Theo Marmitte.

 • Jan De Bisschop

  Crimineel. De lasten willen ze niet maar de lusten maar al te graag, typisch Brussels.

 • Eric De Bruyne

  Brusselaars extra doen betalen als die het vlietuug nemen 200€ extra doen betalen

 • eric volders

  Das gemakkelijk reizigers pesten en t geld opstrijken die daar wonen wisten dat er lawaai was dus nie klagen of verhuizen