Brussels gewest gaat deel van Noordstation 's nachts afsluiten voor migranten

Baert Marc
Het Brussels gewest gaat een deel van het Noordstation 's nachts afsluiten, zodat er geen transmigranten meer kunnen rondhangen of slapen, meldde VTM Nieuws gisteren. Het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort laat vandaag weten dat transmigranten nog altijd aan het Noordstation kunnen slapen. 

Vorige week besliste Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) al eenzijdig om de haltes van De Lijn onderin het CCN-gebouw, waar ook het Noordstation zich bevindt, naar buiten te verplaatsen naar het Noordplein om de overlast tegen te gaan.

De transmigranten die hun toevlucht zoeken tot de onderste verdieping van het CCN-gebouw aan het Noordstation kunnen er nog altijd slapen. Het gaat slechts om twee ingangen “om de situatie beter te beheren”, laat het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort weten. De voorbije dagen hadden chauffeurs en reizigers van De Lijn geklaagd dat ze zich door de aanwezigheid van de transmigranten onveilig voelden aan het station.

De migranten die er willen schuilen kunnen dat nog altijd in een daarvoor voorziene zaal. Eerder kloeg het Brussels gewest de desinvestering van de federale overheid in een oriëntatie- en opvangcentrum voor migranten al aan. Vandaag stelt ook De Lijn de vraag naar alternatieve opvang.

Vrijdag vindt er een nieuwe vergadering plaats met de bevoegde instanties. De Lijn zal het Brussels Gewest onder meer voorstellen om schuilruimtes te bouwen ter hoogte van het Noordplein, zodat reizigers daar op korte termijn kunnen in- en uitstappen in plaats van onder het Noordstation.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elisabeth Cools

  Allemaal de schuld van Merkel en wij zitten met de problemen. Het station dicht doen gaat niks oplossen want die zoeken andere plaatsen op waar ze dan wel kunnen slapen en verblijven. Het probleem wordt heel simpel verschoven. Terug sturen is de enige oplossing dunkt mij en anders ze aan de deur van Merkel afzetten.

 • Johan Geyskens

  Gerry Cle, Francken heeft meer gedaan dat dat arrogant mens DeBlock, overal waar ze komt maakt ze er een puinhoop van ze is een neidig en onbekwaam mens, en neen het zijn geen beesten maar genoeg is genoeg, wat zeg je van Belgen die op straat moeten slapen?

 • benny vandersanden

  Iedere avond een bus inleggen om illegalen van het Noord station naar de gebouwen van lokale ngo's te brengen. Zij moeten dan maar zorgen voor voedsel en een slaapplaats

 • Gerry Cle

  Het is toch niet omdat Francken niets deed dat De Block niet moet ingrijpen. Het lijkt wel dat ze die overlast bewust willen behouden. Zorg gewoon voor opvang dan moeten die mensen niet in stations of parken slapen. Laat ook iedereen die wil een asielaanvraag doen en onderhandel met VK zodat transmigranten weten waar ze aan toe zijn. Illegalen zijn GEEN beesten en hebben ook recht op een menswaardige behandeling.

 • Peter Simons

  Stuur Francken naar daar, die kan wat visa uitdelen !