Brussels gerecht legt miljoenenfraude btw bloot

PHOTO_NEWS
Het Brusselse gerecht heeft een grote btw-fraude blootgelegd bij een groothandel in voedingswaren voor pitazaken. Via verschillende systemen zouden de twee zaakvoerders de voorbije jaren voor maar liefst 8 miljoen euro gefraudeerd hebben. De twee zijn gisteren opgepakt en door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise aangehouden. Dat meldt de federale politie vandaag.

Het bedrijf van de twee mannen was gevestigd in de Brusselse agglomeratie en was gespecialiseerd in de levering van voedingswaren aan pitazaken. Sinds enige tijd bestond het vermoeden dat een en ander niet koosjer was met de facturatie- en geldstromen van het bedrijf. Het Brusselse gerecht opende daarop een gerechtelijk onderzoek, onder leiding van onderzoeksrechter Claise.

Speurders van de btw-sectie van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) onderzochten maandenlang intensief de relaties en de financiële stromen van deze firma met leveranciers en klanten en legden verschillende fraudemechanismen bloot. Zo gebruikten de zaakvoerders in het buitenland gevestigde spookvennootschappen om voorgewende verkopen naar die landen aannemelijk te maken. Dat maakte het onder andere mogelijk om de goederen zonder btw op de Belgische markt te slijten en tegelijkertijd een zwart geldcircuit te creëren.

Geldstroom van 20 miljoen euro
Daarnaast deden ze bij leveranciers, voor klanten die daarin geïnteresseerd waren, aankopen die niet geregistreerd werden en gebruikten ze Belgische commerciële structuren waarvan het zakencijfer kunstmatig wordt opgeblazen met als enig doel goederen in het zwart te kunnen leveren aan andere klanten. Die verschillende systemen waren goed voor een geldstroom van 20 miljoen euro, waarvan er minstens 8 miljoen verdacht zijn.

Gisteren pakte de Brusselse FGP de twee zaakvoerders op. Na een urenlang verhoor werden ze voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die ze terstond aanhield.