Brussels burgemeester Close gaat lijnrecht in tegen minister De Crem: “Makkelijker om over anderen te praten dan over zichzelf”

Burgemeester van Brussel Philippe Close
Burgemeester van Brussel Philippe Close
Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) zegt dat het “doelgericht en krachtdadig optreden” van de Brusselse politie tijdens oudejaarsnacht aantoont dat “feitelijke samenwerking tussen de zones het enige alternatief” is. De Brusselse burgemeesters blijven zich echter verzetten tegen het pleidooi van de minister om de Brusselse politiezones te laten samensmelten. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voor het eerst verenigden de zes Brusselse politiezones zich op Oudjaar onder de leiding van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene. Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem noemt het centrale politiecommando tijdens oudejaarsnacht een succes. 

“Er waren incidenten, zoals we verwacht hadden, maar de politie heeft snel, doelgericht en krachtdadig gereageerd. Zo zijn de fouten van vorig jaar vermeden. Door een verkeerde inschatting, een te trage en/of ongepaste reactie en een gebrek aan samenwerking is de situatie toen uit de hand gelopen en was er sprake van geweld tegen interventieploegen. Dat was deze keer niet het geval”, zegt hij aan Het Nieuwsblad. De Crem concludeert dat een samenwerking het enige alternatief is. “De fusie van de zes politiezones moet deel uitmaken van de federale onderhandelingen”, klinkt het nog. 

De burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) is eveneens tevreden over de “uitstekende” samenwerking van afgelopen nacht, maar vindt een fusie van de politiezones geen goed idee. Hij wijst erop dat de zonechefs en de mensen op het terrein daar geen voorstander van zijn. Bovendien moet eerst de federale politie versterkt worden. “Het is makkelijker om over anderen te praten dan over zichzelf. Er moeten eerst en vooral meer federale agenten komen om de steun aan de politiezones te garanderen”, zegt de Brusselse burgemeester.

In Brussel hebben er op oudejaarsavond 185 administratieve en 26 gerechtelijke arrestaties plaatsgevonden. Dat blijkt uit een balans van de zes politiezones, meldt Olivier Slosse, de woordvoerder van de politie Brussel-Elsene. In totaal zijn in het Brusselse gewest 22 wagens en een scooter in brand gestoken. 

Voor- en tegenstanders 

De fusie van de Brusselse politiezones is een wens van zowat alle Vlaamse partijen. De Franstalige partijen zijn dan weer tegen. En ook de mensen op het terrein toonden zich tot nu toe geen voorstander. Uit een rondvraag die de UGent op vraag van de regering in 2018 deed bleek dat de burgemeesters en korpschefs van de huidige zes zones tegen zijn. Ze zeggen dat dit onwerkbaar is, omdat die eengemaakte zone geleid zou worden door negentien burgemeesters. Op termijn zou het risico bestaan dat er opnieuw een soort gemeentelijke politie ontstaat.

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V).
EPA Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V).174 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francois staen

  Strenger optreden , wie ze oppakken betalen de rekening ...deze kan in mindering gebracht worden als ze hun mede vandalen verraden , dus ze hebben de keuze ,dik betalen , in de cel of een mindering van straf bij oppakken meer vandalen.

 • Rony Bekaert

  1 remedie , verplicht de verzekeringsmaatschappijen om alle schade te vergoeden bij wet , en laat hen vrij om zelf de schuldigen te zoeken en de schade te verhalen op hun en famillie ! Het zal vlugger opgelost zijn dan met die bende politiek benoemde onbenullen van justitie !

 • Johan Verstraeten

  Dus kort geschetst, 1 politiezone lost volgens onze minister dit probleem op (over 10 jaar waarschijnlijk, want zolang zal die fusie minstens in beslag nemen)?? Is die nu echt serieus??? Misschien dat de straffeloosheid een eerste prioriteit kan zijn (maar ik doe ook maar een wilde gok hé).

 • Lucien Mertens

  Natuurlijk zijn die zonechefs daar tegen meneer Close, voor hen zou het meteen zonechef-af zijn nietwaar...Zo zou het trouwens ook voor burgemeesters moeten zijn.

 • Tom Der Kinderen

  De Crem bakt er weer niets van zoals in elke job die hij al uitoefende, veel vertoon en uitleg maar altijd een barslecht of gn resultaat buiten gigantische kosten om deze in zijn hoofd keizerlijke hoogheid rond te voeren en van veel egards te voorzien. Brussel moeten we gewoon afstoten en de geldstromen ernaar volledig dichtdraaien..eens zien hoelang het duurt voor dit onbekwaam stukje Brusselse Close arrogantie nog op post zou blijven voor hij gelyncht wordt door zijn inwoners.