Brussels bendelid schuldig aan doodslag

PHOTO_NEWS
De jury van het hof van assisen van Brussel heeft Lenny Ruhezamihigo schuldig bevonden aan doodslag op de 18-jarige Jonathan Luzimadio. Ruhezamihigo stak hem in september 2009 in de buurt van het Baraplein in Anderlecht met een messteek in de keel. De dader en het slachtoffer waren lid van een stadsbende.

De volksjury oordeelde dat de dader wel degelijk de intentie om te doden had en verwierp het excuus van de provocatie, gepleit door de verdediging.
 
Op 15 september passeerde een politiepatrouille in de buurt en zag Jonathan op de grond liggen. De jonge Afrikaan bloedde hevig uit de wonde aan zijn keel. Iets verderop vonden de agenten een mes dat onder het bloed zat. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis.
Volgens getuigen kreeg Jonathan het aan de stok met een andere Afrikaan terwijl de twee met een groepje jonge Afrikanen rondhingen.
 
Mes in de keel
Jonathan werd met een fles op het hoofd geslagen en vervolgens met een mes aan de keel verwond. Het slachtoffer strompelde over een afstand van een vijftigtal meter tot op de hoek van een straat voordat hij neerviel. Een van de jongeren van het groepje bleef bij hem en hield de wonde dicht totdat de hulpdiensten toekwamen. De andere jongeren, onder wie de dader, vluchtten weg.
 
De identiteit van de vermoedelijke dader werd aan de hand van de verklaringen van een getuige achterhaald en hij werd de dag na de feiten opgepakt. De debatten over de strafmaat beginnen vandaag om 10.30 uur. (belga/dea)