Brussels anarchistennetwerk viseerde politiekantoren, shoppingcentra en zelfs lofts

De anarchisten riepen op tot gewelddadig verzet tegen onder meer de bouw van de nieuwe gevangenis in Haren.
PHOTO_NEWS De anarchisten riepen op tot gewelddadig verzet tegen onder meer de bouw van de nieuwe gevangenis in Haren.
Het federaal parket heeft een anarchistisch netwerk opgerold dat aanzette tot aanslagen en geweld tegen onder meer bouwbedrijven, politiecommissariaten en shoppingcentra. Dat schrijft De Tijd.

Het onderzoek naar het netwerk, dat zich La Cavale noemt, begon in 2013 na enkele oproepen tot geweld tegen de bouw van de nieuwe gevangenis in Haren. Onderzoek bracht aan het licht dat de leden van de anarchistenbende niet alleen de gevangenis van Haren viseerden, maar alle symbolen van autoriteit, kapitalisme en onderdrukking.

Werkelijk alle symbolen van autoriteit, zoals politiekantoren en bewakingscamera's, symbolen van kapitalisme, zoals de grote shoppingcentra en bedrijvenparken, en symbolen van onderdrukking zoals asielcentra, bleken doelwitten te zijn voor 'grote of kleine' gewelddadige acties. Zelfs simpele 'lofts' en 'luxewinkels' stonden op de lijst met doelwitten 'voor al wie zich niet langer wil onderwerpen'. 'De bouw van de supergevangenis is maar één element in een groot offensief van de macht. Wij denken niet dat je je kan 'verdedigen' tegen zo'n offensief, je moet het overstijgen en zelf ten aanval trekken', staat te lezen in één van de visieteksten van de groepering.

De groep zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de sabotage van politiewagens in Antwerpen, het gooien van een brandbom in het politiecommissariaat van Vilvoorde tot het saboteren van wagens van Europarlementsleden of het afbranden van een bedrijvenkantoor in Brussel.

Zes personen werden opgepakt, maar later vrijgelaten door de onderzoeksrechter.

Wij denken niet dat je je kan 'verdedigen' tegen zo'n offensief, je moet het overstijgen en zelf ten aanval trekken

Visietekst La Cavale