Brussels Airport krijgt rechtstreekse verbinding met Tokio: "Goed voor 100'en jobs"

All Nippon Airways (ANA) in Tokio.
EPA All Nippon Airways (ANA) in Tokio.
De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) lanceert in de loop van de herfst een rechtstreekse verbinding tussen Brussels Airport en de Japanse hoofdstad Tokio. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij bekendgemaakt. De komst van ANA zal "honderden nieuwe directe en indirecte jobs creëren op de luchthaven", zegt de CEO van Brussels Airport.

Brussels Airport vult daarmee een van de grote blinde vlekken op zijn netwerk in. "Het is geen geheim dat een rechtstreekse verbinding met de Japanse hoofdstad Tokio een duidelijke target is", had Arnaud Feist, de CEO van de luchthaven, in september vorig jaar nog gezegd bij de aankomst in Zaventem van de eerste Emirates-vlucht uit Dubai.

"We zijn trots dat we vanaf deze herfst de enige vlucht tussen Japan en Brussel kunnen lanceren", wordt ANA-topman Osamu Shinobe geciteerd in een persbericht op de website van ANA. "We hopen een rol te spelen in het versterken van de banden tussen Japan en België en nieuwe banden te kunnen smeden in de toekomst." Voor de Japanse maatschappij wordt Brussel de zesde Europese bestemming.

De vluchten zullen vertrekken vanop Narita Airport in Tokio. De exacte lanceringsdatum, het vluchtschema en het vliegtuigtype dat de verbinding zal verzekeren, zullen later bekendgemaakt worden.

'We zijn trots dat we vanaf deze herfst de enige vlucht tussen Japan en Brussel kunnen lanceren'

Osamu Shinobe, ANA

Premier Michel verheugd over beslissing

Premier Charles Michel (MR) vindt het uitstekend nieuws dat er een rechtstreekse verbinding komt tussen Brussel en Tokio, die zowel voor Japanse als Belgische zakenmensen voor een directe toegang tot beide landen zorgt. Voor de premier is de beslissing een rechtstreeks gevolg van de missie in Japan, waarbij premier Michel en vicepremier Kris Peeters (CD&V) onlangs onder meer rond de tafel zaten met de toplui van luchtvaartmaatschappij ANA.

"We zijn verheugd dat het bedrijf, zo snel na ons pleidooi op de hoofdzetel van het bedrijf, deze beslissing nu definitief neemt. Tot 2001 baatte Sabena vier vluchten per week uit op deze lijn. Dat hier nu een vervolgverhaal op komt, is dan ook uitstekend nieuws", zegt Peeters. "Dit zal de samenwerking tussen onze beide economieën na 150 jaar handelsbetrekkingen nog verder versterken, en is zeer goed voor ons investeringsklimaat."

De premier herinnert er nog aan dat Japanse ondernemingen goed zijn voor meer dan 25.000 rechtstreekse jobs in België en dat meer dan 300 Japanse bedrijven rechtstreeks in ons land investeren.

Voor de premier is de beslissing een rechtstreeks gevolg van de missie in Japan

Brussels Airport: "Goed voor honderden nieuwe jobs"

De komst van ANA zal "honderden nieuwe directe en indirecte jobs creëren op de luchthaven", zegt CEO Feist, in een persbericht uitgestuurd door Brussels Airport.

De topman benadrukt dat de aankondiging "het resultaat is van een lang traject van onderhandelingen", met steun van de federale en regionale overheden. Hij verwijst ook naar de Belgische economische missie in Japan in 2012 onder leiding van (toen nog prins) Filip. "De verbinding zal de economische relaties tussen beide landen verder verstevigen. De directe verbinding zal ook honderden nieuwe directe en indirecte jobs op de luchthaven creëren, en zal nieuwe investeringen en het toerisme stimuleren", aldus nog Feist.

Brussels Airport zal, na de komst van ANA, vijftien luchtvaartmaatschappijen tellen die op de lange afstand vliegen, klinkt het nog.

'Dit zal honderden nieuwe directe en indirecte jobs creëren op de luchthaven'

Arnaud Feist, Brussels Airport

Brussels Airlines: "Kijken erg uit naar samenwerking"

"We kijken erg uit naar de samenwerking met ANA", zegt Bernard Gustin, de CEO van Brussels Airlines, in een persbericht. "Niet alleen wordt het mogelijk om rechtstreeks te vliegen tussen de Europese hoofdstad en een van de belangrijkste Aziatische landen, we kijken er ook naar uit om talrijke transferpassagiers op het Brussels Airlines-netwerk te begroeten."

Brussels Airlines werd meer dan vijf jaar geleden lid van Star Alliance. "Intussen hebben we met Brussels Airlines meer dan twintig bestemmingen aan ons netwerk toegevoegd", klinkt het. "Daarnaast hebben verschillende Star Alliance-partners omwille van ons lidmaatschap intercontinentale verbindingen gelanceerd en een samenwerking gestart met Brussels Airlines. Na Air Canada, United en Thai Airways voegen we met ANA nu opnieuw een belangrijke partner op de lange afstand aan dat succesverhaal toe."

Bernard Gustin, CEO van Brussels Airlines.
PHOTO_NEWS Bernard Gustin, CEO van Brussels Airlines.

"Pluim op de hoed van collega's in Japan"

Ook Toerisme Vlaanderen is "in de wolken" met de rechtstreekse verbinding. In een persbericht wordt de realisatie van die verbinding een van de topprioriteiten genoemd van het agentschap van de Vlaamse overheid, dat al meer dan 40 jaar een kantoor in Tokio heeft. "Dit is een pluim op de hoed van onze collega's in Japan", zegt CEO van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde in het persbericht. "In 2014 noteerden we meer dan 200.000 overnachtingen van Japanse toeristen in Vlaanderen en Brussel. De rechtstreekse vliegverbinding zal dit cijfer ongetwijfeld positief beïnvloeden."

Toerisme Vlaanderen wijst er nog op dat net nu een 'sales mission' loopt in Tokio met Vlaamse en Brusselse toeristische partners, onder wie Brussels Airport, Toerisme Brugge, Toerisme Gent, Toerisme Limburg, Bokrijk, Floralia Brussel, Mini-Europa, Martin' Hotels, Hotel De Tuilerieën en Corsendonck Hotels. "Ook daar werd het nieuws op luid gejuich onthaald", klinkt het nog.

'In 2014 noteerden we meer dan 200.000 overnachtingen van Japanse toeristen in Vlaanderen en Brussel. De rechtstreekse vliegverbinding zal dit cijfer ongetwijfeld positief beïnvloeden'

Peter De Wilde (Toerisme Vlaanderen)