Brussels Airport houdt tweejaarlijkse grote rampoefening

Op de luchthaven van Zaventem vindt de grote rampenoefening tweejaarlijks plaats.
Dieter Nijs Op de luchthaven van Zaventem vindt de grote rampenoefening tweejaarlijks plaats.
Op de luchthaven Brussels Airport gaat deze namiddag een tweejaarlijkse grote rampoefening door. Ditmaal wordt een zwaar ongeval met een lijnvliegtuig gesimuleerd, waarbij zowel doden als gewonden gevallen zijn. Bovendien is er zogenaamd gevaar voor de omgeving, onder meer door de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. 

"We zijn verplicht elke twee jaar een dergelijke oefening te organiseren", zegt Florence Muls van Brussels Airport Company. "De gebeurtenissen van maart 2016 staan hier los van."

Volgens het scenario van de oefening is een vliegtuig tegen pier A gebotst en lekt het toestel niet alleen kerosine op de tarmac maar heeft het ook nog eens gevaarlijke stoffen aan boord. Zowel in het vliegtuig als in de pier zijn dodelijke slachtoffers en zwaargewonden gevallen en het volledige vliegtuig en de pier moeten geëvacueerd worden. Zo'n 250 mensen nemen aan de oefening deel, van wie zo'n 100 figuranten die vooral de rol van slachtoffers op zich nemen. De oefening begint op de luchthaven zelf maar wordt ook daarbuiten voortgezet. Zowel politie, brandweer, Rode Kruis als de provincie Vlaams-Brabant neemt eraan deel.

"Dit soort oefeningen maakt deel uit van ons noodplan, we organiseren ze om de twee jaar" zegt Florence Muls, de woordvoerster van Brussels Airport Company. "De vorige oefening vond in 2015 plaats en deze was al gepland. De aanslag van maart 2016 heeft geen invloed gehad op deze oefening."

Tijdens de oefening zal er geen hinder zijn voor de passagiers en zowel in de terminal als in pier A wordt naar de passagiers duidelijk gecommuniceerd dat het om een oefening gaat en dat er geen reden is tot paniek.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Muhammed Al Gootfuuqi

    Ze kunnen beter een nieuwe terreuraanval simuleren, die kans is tegenwoordig veel groter dan een normaal vliegtuig incident...