Brussels Airlines heeft 2 ‘fume’-incidenten op 3 dagen tijd

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Er zijn in drie dagen tijd twee zogenaamde ‘fume’-incidenten geweest bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Daarbij is zwaar verontreinigde, giftige lucht van de motoren in de cabine of in de cockpit geraakt. Dat heeft VTM NIEUWS ontdekt. Zaterdag moest de hele crew na het landen meteen naar de dienst spoedgevallen en gisteren zijn piloten moeten landen met een zuurstofmasker.

Gisteren, iets voor 13.30 uur, maakte vliegtuig OO-SNF zich klaar om te landen op de luchthaven van Zaventem. Plots roken de piloten een sterke geur in de cockpit, die zo heftig werd dat ze hun zuurstofmasker moesten aandoen om te landen. Dat blijkt uit een telefoongesprek dat een crewlid had met een van de piloten.

Scherpe geur

“Bij het opstijgen hadden de piloten een scherpe geur geroken. Die ging weg maar kwam bij het landen plots terug. De geur was zo fel dat ze hun zuurstofmaskers moesten opzetten. Ze werden misselijk en konden zich maar moeilijk concentreren”, vertelt het crewlid anoniem aan VTM NIEUWS.

Meteen naar dienst spoedgevallen

Zaterdagmiddag gebeurt ongeveer hetzelfde bij een landing vanuit Kopenhagen. De getuige, die op dat moment in het crewcenter wacht, ziet alles gebeuren.

“Ik zag meteen dat er iets mis was met de cabinechef. Hij was totaal verward en voelde zich ziek. Hij reageerde zeer traag op alles wat tegen hem verteld werd. Ook de piloten voelden zich slecht en zijn na het landen meteen naar de dienst spoedgevallen in het AZ Portaels in Vilvoorde gegaan”, aldus de getuige.

REUTERS

Wat is een fume-event?

Uit documenten die VTM NIEUWS heeft kunnen inkijken, blijkt dat incidenten als deze wel vaker voorkomen. Een indringende geur veroorzaakt misselijkheid, verwarring en hoofdpijn bij de crew.

Die symptomen kunnen wijzen op een fume-event, waarbij zuurstof de cabine van een vliegtuig inkomt die rechtstreeks van de motoren komt. De motoren warmen de buitenlucht op omdat die veel te koud is om in te ademen. Een fume-event ontstaat wanneer er in de motor een klein olielek is. Dan verspreiden de motoren niet alleen zuurstof maar ook giftige stoffen in het vliegtuig.

Avondvlucht geannuleerd

Brussels Airlines reageert alleen schriftelijk. Het bedrijf bevestigt dat er een zogenaamd fume-incident was aan boord van de vlucht uit Rome. Ze zeggen dat de avondvlucht daarna is geannuleerd.

“We hebben het vliegtuig laten nakijken en hebben het probleem verholpen. Crew en bemanning zijn nooit in gevaar geweest. We beseffen dat fume-events een probleem zijn, die zich voordoen in de hele industrie”, klinkt het in de schriftelijke reactie.
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Brigitte Coussement

  Oude vliegtuigen zijn als oude autos, ze lekken olie hier en daar. In de vliegerij zijn o.a. de hydraulische olien (skydrol) zeer toxisch en daar zit het gevaar. De Brussels Airlines vliegtuigen zijn oud tot zeer oud, vooral de 330s. Jammer dat onze maatschappij niet capabel is om nieuwe toestellen te kopen, bizar want alle toestellen zit meestal vol passagiers en lowcosters als Ryanair kunnen wel nieuwe vliegtuigen kopen...vreemd toch ?

 • Gerard Braeckmans

  Wat heeft een goedkoop ticket nu te maken met deze situatie! Niets. Het gaat om problemen van olie in de motor.

 • joseph kellens

  Heb 40 jaren dienst in 4 bedrijven gehad, en inderdaad dit is n probleem dat zelfs grotere airlines als KLM of BA mee zitten. Pasagiers die 1 of 2 maal pe4 jaar vliegen is zo geen probleem, business mensen die x keren per week vliegen? En de crew ?

 • Jan Veld

  Mijn mening,ik vindt dat de monteurs niet genoeg alles goed nakijken.en het maar met een korreltje zout nemen. En niet bezeffen wat er kan gebeuren . Kijk maar naar lion air in indonesie.daar was ook een vlucht van te voren al problemen met het vliegtuig.je kunt wel zeggen dat het gaat om een incident maar mij gaat dat te ver.er wordt gespeelt met mensen levens .

 • van meerhaeghe patrick

  en die vliegen nog niet op stroom ,wat gaat het dan worden!