Brusselaars halen Syrische vluchtelingen zelf naar België

PHOTO_NEWS
Een aantal Brusselse burgers wil doen wat België volgens hen niet doet: kwetsbare Syrische vluchtelingen op een veilige manier naar België halen via een humanitair visum. Onder de naam "Een visum, een leven" willen ze als burgers een krachtig politiek signaal geven en burgers in nood helpen. Dat schrijft het mondiaal magazine Mo*.

Met hun initiatief stellen 45 Brusselaars zich financieel en moreel garant om Syrische vluchtelingen te steunen in hun emigratie naar België. Omdat vluchtelingen enkel via de illegale weg naar België kunnen komen om dan asiel aan te vragen, neemt de groep een legale, weinig belopen weg: de piste van een humanitair visum.

Vrijdag 19 juni dienden de Syrische families Al Allouch en Asfoor in de Belgische ambassade in het Turkse Ankara, met behulp van de Brusselse steungroep, hun aanvraag in voor een humanitair visum voor België. De vierjarige Haifa Al Allouch heeft een ernstige hartafwijking en heeft dringend een levensreddende operatie nodig. De vijfjarige Marwa Asfoor werd deels verlamd aan haar linkerbeen na een aanrijding tijdens een luchtaanval op het stadje waar ze woonde. Een microchirurgische operatie om haar gescheurde zenuw opnieuw te hechten, is essentieel om misvorming van haar been te voorkomen.

"De toekenning van een humanitair visum is een nationale gunst, geen recht. Dat wil zeggen dat de toekenning ervan onder de rechtstreekse bevoegdheid valt van de betrokken minister, in dit geval staatssecretaris Theo Francken", aldus nog Mo*. In 2013 werden 55 positieve en 51 negatieve beslissingen genomen.