Brussel zakt één plaats op lijst van meest leefbare steden

De Brusselse skyline bij zonsopgang. Mercer stelt de leefbaarheidslijst (“Quality of Living ranking”) van 231 steden elk jaar op voor bedrijven die expats willen uitsturen. De rangschikking geeft inzicht in de levenskwaliteit van de verschillende grootsteden wereldwijd en helpt hen bijvoorbeeld bij het bepalen van vergoedingen.
© Bart Leye De Brusselse skyline bij zonsopgang. Mercer stelt de leefbaarheidslijst (“Quality of Living ranking”) van 231 steden elk jaar op voor bedrijven die expats willen uitsturen. De rangschikking geeft inzicht in de levenskwaliteit van de verschillende grootsteden wereldwijd en helpt hen bijvoorbeeld bij het bepalen van vergoedingen.
Brussel boet opnieuw één plaats in op de lijst van meest leefbare steden ter wereld. De Belgische hoofdstad belandt daarmee op de 28ste stek. Wenen voert voor het tiende jaar op rij de ranking aan, op de voet gevolgd door Zürich. Op een gedeelde derde plaats prijken Auckland, München en Vancouver. Dat valt vandaag af te lezen uit de 21ste editie van de lijst die wordt opgesteld door het adviesbureau Mercer. Op het vlak van veiligheid heeft Brussel fors aan aantrekkingskracht verloren, zo blijkt voorts.

De top tien van de levenskwaliteitranking wordt vervolledigd door de Duitse steden Düsseldorf (6) en Frankfurt (6), het Deense Kopenhagen (8) en de Zwitserse steden Genève (9) en Bazel (10). Ook goed leven is het in Sydney en Amsterdam, die beide de elfde plaats delen. 

Brussel bezet dus de 28ste stek, vlak na Stuttgart en net voor het Australische Adelaide. Parijs en Londen moeten het stellen met een teleurstellende 39ste en 41ste plaats.

Helemaal onderaan, op nummer 231, bengelt Bagdad, al heeft de Iraakse stad volgens de onderzoekers heel wat vooruitgang geboekt op vlak van veiligheid en gezondheidszorg. Op de voorlaatste plaats staat Bangui, de hoofdstad van het Centraal-Afrikaanse Republiek, net achter Sanaa in Jemen.

Persoonlijke veiligheid

Dit jaar heeft het adviesbureau ook een aparte ranking waarin de persoonlijke veiligheid van individuen in de steden onder de loep wordt genomen. Hiervoor wordt onder andere gekeken naar misdaadcijfers, ordehandhaving en persvrijheid. Persoonlijke vrijheid is volgens Mercer namelijk de hoeksteen van stabiliteit in elke stad, zonder dewelke bedrijven en talenten niet kunnen gedijen.

De veiligste stad ter wereld blijkt het kleine Luxemburg te zijn, gevolgd door maar liefst vier steden op een gezamenlijke tweede plaats: Helsinki, Bazel, Bern en Zürich. Bangui (230) en Damascus (231) staan onderaan.

Een twijfelachtige vermelding is er voor Brussel (47), dat de afgelopen vijftien jaar volgens de makers van de index samen met Athene (102) de sterkste achteruitgang van alle West-Europese landen heeft geboekt. Als verklaring voor die neergang schuiven de onderzoekers de recente terreuraanslagen in ons land naar voor. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Een parking met een basiliek, verder vuis en vuil, met een slecht beleid, Bovendien lijkt het een stad uit het MiddenOosten te worden, zeker als je de randgemeentes als Molenbeek, Jette enz doorkruist.

 • marc castermans

  In Brussel zullen ze mij niet meer zo snel zien: vies, onveilig, Vlaamshatend en lelijk.

 • Luc Cleynhens

  Brussel, waar ligt dat ?????? is echt een te vermijden oord !

 • Eddy Van De Velde

  Wist niet dat Brussel nog kon zakken

 • Paul Boutsen

  Zou het pampergedrag van de PS burgemeesters dan toch zijn effect hebben?