Brussel wil winkels open op zondag

BELGA
De Brusselse gemeenteraad heeft vandaag haar goedkeuring gegeven aan de aanvraag voor de erkenning van de vijfhoek als toeristische zone. Op die manier moeten winkels zeven dagen op zeven de deuren kunnen openhouden. De oppositie vreest voor de leefbaarheid van kleine zelfstandigen.

Schepen van Handel Marion Lemesre (MR), die het project indiende, wil met de maatregel Brussel terug op de kaart zetten als shoppingstad: "Mensen trekken op zondag naar Amsterdam, Antwerpen of Parijs voor een dagje shoppen, dus waarom zou dat in Brussel niet kunnen", vroeg de schepen zich af, "zelfs Maasmechelen is erkend als toeristische zone."

Het dossier moet goedgekeurd worden door een partijgenoot van Marion Lemesre, federaal minister van Middenstand Willy Borsus.Samen met de heraanleg van de centrale lanen, die van het Brusselse stadscentrum een verkeersvrije zone maakt, moet de zondagsopening volgens Lemesre een "elektroshock" zijn voor de economische heropleving van het centrum.

Volgens de oppositiepartijen Ecolo-Groen, cdH en FDF is de aanvraag echter te ruim geformuleerd. Ze betwijfelen of kleinere handelaars opgewassen zijn tegen het risico van de toenemende concurrentie van de grote winkels, die makkelijker extra personeel kunnen inzetten.

"Ook in de huidige regeling is het mogelijk koopzondagen in te lassen. Nu maakt u van de zeven op zeven regel de nieuwe maatstaf", reageerde Bart D'Hondt van Groen. Hij vindt het budget van 150.000 euro dat voorzien is voor flankerende maatregelen als de (inter)nationale communicatie trouwens ruim onvoldoende. Antwerpen voorzag met 800.000 euro meer dan het vijfvoud.