Brussel wil 'gay-friendly' imago extra in de kijker zetten

Gaypride Brussel, 2011.
PHOTO_NEWS Gaypride Brussel, 2011.
"Mede dankzij de inspanningen vanuit het gewest is Brussel zich de laatste jaren aan het ontwikkelen tot een van de meest gay-friendly hoofdsteden van Europa", zegt Frédérick Boutry, de gay consultant van visit.brussels, in de aanloop naar de jaarlijkse gaypride. De open ingesteldheid van Brussel en zijn inwoners is volgens Boutry een natuurlijke troef die moet worden aangevuld met een ruim aanbod voor de economisch interessante homoseksuele doelgroep.

Naast de gaypride, de jaarlijkse hoogmis voor het homotoerisme in Brussel, vinden in onze hoofdstad talrijke clubbing- en sportieve evenementen plaats die zich richten tot de homomarkt. Volgens Boutry is gay-clubbing in Brussel goed voor een totaalomzet van om en bij de vijf miljoen euro per jaar. De uitschieter is het maandelijkse clubevent La Demence, in 2014 nog goed voor 40.000 overnachtingen in de Brusselse hotels. Daarnaast blijft ook het aantal specifieke homocafés (dat Boutry momenteel op vijftien schat) de jongste jaren toenemen.

Girls Heart Brussels

Een andere beleidsas zijn de sportieve evenementen. Op dat vlak werkt visit.brussels nauw samen met Brussels Gay Sport (BGS). De multidisciplinaire Brussels Games telden in 2014 nog ongeveer 550 deelnemers, het Champagne Waterpolo-tornooi meer dan 300. Brussel is er ook in geslaagd de organisatie van de Union Cup 2015 binnen te halen, een gay rugbytornooi dat van 21 tot 24 mei dit jaar plaatsvindt in Vorst en waarvoor al meer dan 800 deelnemers zijn ingeschreven.

"Momenteel gaan veel inspanningen uit naar de organisatie van evenementen voor lesbiennes, een financieel iets minder interessante doelgroep, maar waarvoor visit.brussels ook sterk geëngageerd is", zegt Boutry. Onder de naam Girls Heart Brussels biedt het regionale toeristisch agentschap ter gelegenheid van Art Brussels (voorjaar) en het modeparcours (najaar) speciale weekendpaketten aan voor lesbiennes.

Gay Pride Brussel, 2014.
Franky Verdickt Gay Pride Brussel, 2014.