Brussel werkt aan maatregelen om wildparkeren deelsteps tegen te gaan, ook Antwerpen onderzoekt opties

Photo News
Het Brussels gewest werkt aan de afbakening van zones waarin het binnenkort verboden zal zijn om deelsteps achter te laten. Dat moet de wildgroei aan steps op de voetpaden en de bijbehorende hinder voor voetgangers en andere weggebruikers inperken. Dat schrijft De Morgen vandaag. 

Welke zones binnenkort verboden terrein worden om de steps achter te laten, is nog niet bekend, maar het zou bijvoorbeeld gaan om (delen van) de Grote Markt en de Wetstraat. Aan elke van de negentien gemeenten is gevraagd een lijst op te stellen. Gebruikers mogen op die plaatsen nog wel rijden met hun steps, maar ze daar niet meer achterlaten. 

Blijven de steps er toch nog langer dan 24 uur staan, dan wil het gewest boetes uitdelen aan de bedrijven die de steps verhuren. De gebruiker zelf beboeten, ligt moeilijker. “Wij weten immers niet wie de gebruikers zijn. Het is aan de operatoren om te bepalen of ze die boetes al of niet doorrekenen aan hun klanten”, zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. “Het uitgangspunt is om de zwakste weggebruiker, de voetgangers, te beschermen. Het is niet de bedoeling zoveel mogelijk boetes te innen. Daarom dat de Unesco-zone op en rond de Grote Markt een logische zone kan zijn voor een parkeerverbod.”

De boetes voor foutparkeren worden geïnd bij de verdelers zelf en kunnen al snel oplopen van 200 euro bij een eerste vaststelling tot 2.000 euro bij een vierde vaststelling en mogelijk zelfs een intrekking van de vergunning. Controleurs van Brussel Mobiliteit die nu al toezicht houden op onder meer werven of parkeerplaatsen voor taxi’s, zullen ook de steps voor hun rekening nemen.

De eerste zones moeten er nog deze zomer komen. Er rijden in Brussel momenteel 4.000 steps rond, maar de stijgende populariteit wekt ook ergernis op bij veel andere weggebruikers. De steps mogen nu in principe overal achtergelaten worden en dat zorgt soms voor chaotische toestanden, bijvoorbeeld aan de stations. 

Ook in Antwerpen mogelijk maatregelen

Ook Antwerpen denkt trouwens na over manieren om de hinder in toom te houden. “Op dit ogenblik zijn er aan de stations al enkele zones afgebakend waar niet geparkeerd mag worden - ook voor fietsen”, zegt mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) aan De Standaard. “Momenteel wordt bekeken hoe we dit eventueel nog ruimer kunnen toepassen in de toekomst. De verschillende aanbieders nemen de zones dan op in hun software door middel van geofencing zodat voertuigen niet in deze zones geparkeerd kunnen worden.”
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert Hendrix

  Er word tegenwoordig van alles toegelaten op straat zonder dat er regels voor zijn het zelfde met die pedelecs .Allemaal gevaarlijk speelgoed om toe te laten op de opebare weg ,voor fietspad zijn ze te snel en gevaarlijk voor normale fietsers en op straat is het dan weer te gevaarlijk voor de pedelecs

 • Luc Brouckaert

  Je moet geen school hebben gevolgd om te weten dat dit nooit kan werken. Je gooit het neer waar je het kwijt wilt. Een andere zal het wel opruimen.

 • Filip Vanlaeken

  Belachelijk. Deze steps zorgen voor propere mobilteit en verminderen het aantal autos. Verhuur dan liever autostaanplaatsen aan de stepverhuurders. Steun fit positoef initiatief ipv het te boycotten. Typisch belgisch...

 • Jo Bosman

  Mensen laten die steps zo rap mogelijk achter. Zoiets huren kost bij de start al een euro en 0,15 Euro per minuut dan kom je op een uurtje gebruik aan 10 euro.

 • Peter Jacobus

  En dit is dan het grootste probleem te Brussel. Een step....weet niet hoor?