Brussel volgt belangenconflict tegen plan-Wathelet niet

BELGA
De Brusselse regering volgt de Vlaamse regering niet in het belangenconflict tegen de beslissing van federaal staatssecretaris Melchior Wathelet om het spreidingsplan op een aantal punten aan te passen. "We behouden ons plan om voor de rechtbank de opschorting van het spreidingsplan te vragen", stelde minister-president Rudi Vervoort na afloop van de Brusselse ministerraad. "Dit dossier komt op het slechtst mogelijke ogenblik", aldus nog Vervoort, die zijn twijfels had of een belangenconflict in tijden van voorlopige en voorzichtige zaken wel zin heeft.

Maandagavond kondigde de Brusselse regering aan naar de rechtbank van eerste aanleg in Brussel te stappen om het plan over de spreiding van de vliegroutes van en naar Brussels Airport op te schorten. De klacht wordt de komende dagen ingediend, luidde het vandaag. Met de rechtsvordering tegen de verstoring van het leefmilieu wil de Brusselse regering bij de rechtbank in eerste instantie een opschorting van het plan bekomen. De regering wijst op de overtredingen van de Brusselse geluidswetgeving en het ontbreken van een studie naar de milieu-effecten van het plan.

"Door naar de rechter te stappen tegen het spreidingsplan geven we een duidelijk signaal dat wij er zijn voor alle Brusselaars", zo benadrukte de minister-president. Staatssecretaris Wathelet oogstte de jongste dagen heel wat kritiek met zijn beslissing om het spreidingsplan van februari op een aantal punten aan te passen omdat hij daarmee tegemoet zou komen aan de verzuchtingen van een deel van Brussel.

Vervoort zei in antwoord op een vraag van Belga dat hij bedenkingen heeft bij de procedure van het belangenconflict. "Die schort de beslissing van Wathelet voor zestig dagen op. Bovendien moet dan het Overlegcomité bijeenkomen. Ik ben niet zeker of dat door de ontbinding van de verschillende parlementen nog beslissingen kan nemen", zei hij.