Brussel vijfde rijkste regio van Europa

BELGA
In het Brussels hoofdstedelijk gewest bedraagt de koopkracht per hoofd van de bevolking 196 procent van het Europese gemiddelde. Brussel is daarmee de vijfde rijkste regio van de Europese Unie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat.

Het statistisch bureau van de Europese Unie vergeleek zoals elk jaar het bbp per capita in de vele tientallen kleine en grote regio's die de EU rijk is. De meeste recente cijfers dateren van 2017 en plaatsen het Brussels hoofdstedelijk gewest op de vijfde plaats van de rangschikking. Het hoofdelijk bbp bedroeg er twee jaar geleden 65.000 euro.

Uitgedrukt in koopkracht en rekening houdend met de prijsverschillen in de 28 lidstaten, betekent dit dat de gemiddelde Brusselaar bijna tweemaal (196 pct) zo rijk is als de gemiddelde Europeaan. Een jaar eerder, in 2016, prijkte Brussel op de vierde plaats. Toen was dat met exact 200 procent.

Het Brussels hoofdstedelijk gewest is daarmee op papier de rijkste regio van België. In Vlaanderen bedraagt de koopkracht 120 procent van het EU-gemiddelde, in Wallonië 84. De allerrijkste regio van Europa is het westelijke deel van de 
Londense binnenstad (Inner London - West). Inwoners van dat stadsdeel, waar zich onder meer de City of London en Westminster, het politieke hart van Groot-Brittannië, bevinden, hebben er een koopkracht van 626 procent van het EU-gemiddelde.

Helemaal onderaan de rangschikking bevindt zich Bulgarije. In de top-5 van slechtst scorende gebieden bevinden zich maar lieft vier Bulgaarse regio's. Die laten een relatieve koopkracht optekenen van niet meer dan 31 tot 39 procent.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jo Hendrik

  Brussel behoord ook tot de minst aantrekkelijkste steden van Europa. Ik vindt het er niet proper en ik voel me er niet veilig

 • Saadia Sellak

  Er leven mensen in kelders in Brussel, omdat ze niet genoeg hebben om een huur te betalen en de wachttijd voor een sociale woning loopt op tot zeker 15 jaar in Brussel. Genoeg mensen die om 14h00 de Zuidermarkt afstruinen op zoek naar afgekeurd fruit en groenten dat door de verkopers wordt weggeschonken. Bakkerijen zetten dagelijks ouder brood in zakken bij de deur en dat is meteen weg.

 • Lucien Mertens

  De Belgische goed nieuws show, moet op tijd en stond doorgang hebben nietwaar. Met de werkelijkheid heeft het maar weinig te maken.

 • Gilbert Delbeke

  Pure kolder en oppoetsen van het blazoen. Brussel is en blijft een verpauperde "stad", ondanks de riante inkomens van de Europese institutionelen die het gemiddelde omhoog trekken

 • John Stahl

  Compleet uit de context gerukt. Trek daar al die overbetaalde ambtenaren af die voor Europa werken en de resultaten zullen heel wat minder zijn.