Ga naar de mobiele website
^ Top

Brussel verwelkomt eerste elektrische taxi's vanaf 2013

belga
In het Brusselse straatbeeld zullen volgend voorjaar de eerste elektrische taxi's verschijnen. In een eerste fase gaat het om maximaal 30 voertuigen. De Brusselse regering heeft vandaag een ontwerpbesluit goedgekeurd dat het juridisch kader vastlegt. Dat gebeurde op initiatief van bevoegd minister Brigitte Grouwels (CD&V) (foto).

De elektrische taxi's zullen eruitzien als gewone taxi's, maar dragen wel een specifiek logo dat op hun elektrische aandrijving wijst.

Het ontwerpbesluit dat het juridisch kader vastlegt, moet nu voor advies naar de Raad van State. Minister Grouwels hoopt het voor het zomerreces te laten goedkeuren door de Brusselse regering.

Oproep tot kandidaten
In september volgt dan de oproep tot kandidaten. Begin volgend jaar kunnen de eerste licenties worden uitgereikt, waarna de elektrische taxi's in het voorjaar 2013 hun opwachting maken.

"De elektrische taxi's worden een nieuwe, zij het voorlopig bescheiden, stap in de verdere vergroening van het openbaar vervoer in Brussel", zegt Grouwels. "Eerder beslisten we al dat de MIVB vanaf 2015 geen dieselbussen meer mag bestellen. En de trams en metrostellen van de Brusselse openbare vervoermaatschappij rijden vanaf 1 januari 2013 enkel nog op groene stroom."

Europese voorbeelden
In andere Europese steden, zoals Utrecht, Amsterdam en Londen, is de elektrische taxi al enige tijd ingeburgerd.Meld een bug