Brussel verbiedt ‘Mars tegen Marrakesh’

Philippe Close (vooraan rechts) and Rudi Vervoort (midden).
BELGA Philippe Close (vooraan rechts) and Rudi Vervoort (midden).
De Mars tegen Marrakesh die gepland is voor aanstaande zondag in Brussel, mag niet doorgaan. Dat hebben burgemeester van Brussel Philippe Close en Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vandaag beslist. Het verbod geldt voor het hele Brusselse gewest.

Rudi Vervoort en Philippe Close zeggen dat “er geen sprake kan zijn van toe te laten dat een bruine mars in Brussel mag plaatsvinden”. Voor de mars slaan studentenverenigingen KVHV en NSV de handen in mekaar met Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren.

“In de Gewestelijke Veiligheidsraad heeft de burgemeester van Brussel gemeld dat hij van plan was de voor zondag geplande betoging te verbieden, op basis van informatie die werd bezorgd door de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene”, melden Vervoort en Close in een gezamenlijk persbericht. “Daaruit blijkt dat de manifestatie zich naar andere zones kan verspreiden. De minister-president zal daarom elke betoging verbieden in het hele gewest.”

Ook alle andere betogingen die gepland staan voor aanstaande zondag worden nu verboden, aangezien het volgens de Brusselse autoriteiten niet mogelijk is om het opgegeven motief voor elke actie te controleren.“De burgemeester van de stad Brussel en de minister-president roepen deze demonstranten op om contact op te nemen met de politie om hun actie  in alle sereniteit te verplaatsen,” luidt het in een persbericht.

De organisatoren van de Mars tegen Marrakesh reageren “vol verbazing” op de beslissing. “Aanvankelijk dachten wij dat deze beslissing er kwam vanwege de tragische aanslag in Straatsburg. Het probleem bleek echter niet de veiligheid van onze protesteerders te zijn, maar hun recht op de vrije meningsuiting en om zich te verenigen”, stelt Filip Brusselmans, preses KVHV-Antwerpen in een mededeling. “Dit soort praktijken doen ons alleszins denken aan de handelingen van totalitaire regimes. Als een evenement waar 45.000 burgers hun interesse voor tonen via de sociale media verboden wordt, weet je dat er een probleem is met de democratische waarden van deze politici.” 

Het Vlaams Belang is “onthutst” over het verbod, luidt het in een persbericht. De partij noemt de beslissing van Brussel een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergaderen. Volgens partijvoorzitter Tom Van Grieken wordt daarmee de overgrote meerderheid van de bevolking “doodleuk gemuilkorfd”. “Het Vlaams Belang steunt de organisatoren dan ook voluit in hun juridische strijd tegen dit ongrondwettelijk verbod”, stelt hij.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.