Brussel schrapt kwart parkeerplaatsen op straat

Illustratiebeeld.
Illustratiebeeld.
Brussel draait het autoverkeer nog meer de duimschroeven aan. De hoofdstad gaat 65.000 parkeerplaatsen langs de openbare weg schrappen. Dat komt neer op een daling tot onder 200.000 tegen 2030, een kwart minder dan nu. Dat schrijven De Tijd en L'Echo zaterdag.

De krimp is een gevolg van de geplande uitvoering van een regionaal mobiliteitsplan. "Het Brussels Gewest heeft als doelstelling de parkings voor auto's in de openbare ruimte te verminderen en zal elk mogelijk initiatief nemen om de auto naar parkings buiten het straatbeeld te duwen. Die laatste moeten de best toegankelijke optie zijn", luidt het.

Ter compensatie voorziet het plan in 20.000 extra plekken voor inwoners op privé- en publieke parkings, weg van straat. Die komen boven op het huidige half miljoen. Daarvoor wordt gekeken naar beschikbare parkings van bedrijven, commerciële centra, scholen en privéterreinen die buiten de werkuren ruimte hebben. Brussel benadrukt dat het niet van plan is grote moeite te doen om een massa extra parkingplaatsen te creëren.
De Brusselse mobiliteitsplannen worden intern omschreven als een paradigmaverschuiving. "De auto moet de baan ruimen voor openbaar vervoer in eigen bedding, fietsers en voetgangers", stelt Xavier Tackoen, de topman van Espaces Mobilités. De mentaliteitsomslag heeft grotere gevolgen voor de Vlaamse pendelaars dan voor de inwoners. De grote toegangswegen naar Brussel, zoals die via de E40 vanuit West-Vlaanderen, worden zonder pardon versmald. De politieke boodschap is dat de inwoner voorrang heeft en de pendelaar voor het openbaar vervoer moet kiezen als hij niet in de file wil staan.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Van Cauwelaert

  Er moet wel eerst een deftig openbaar vervoer zijn. Wegblijven uit Brussel is de boodschap.

 • Gino Denil

  Die trekken zich dat daar niet aan. Dat wordt gewoon dubbel parkeren. En waar het kan driedubbel parkeren.

 • Dirk Vregels

  Meer foutparkeerders is meer boetes is meer inkomen voor de stad. Dat is de echte reden hierachter. Dat veel mensen nu Brussel zullen mijden waardoor er minder inkomsten via horeca en middenstand zal komen staan die wijze politiekers nog niet bij stil.

 • Lea Van Heybeeck

  Hier heb je die Groene al! Het zal niet lang duren, of iedereen wordt er plat belast, daar zijn ze heel goed in! Succes verzekerd.....

 • William Van den Berghe

  Hoog tijd dat bedrijven uit Brussel verhuizen als ze toch onbereikbaar dreigen te worden.