Brussel roept belangenconflict in met federale overheid rond geluidshinder Brussels Airport

Twee toestellen van Brussels Airlines op het tarmac van Brussels Airport.
BELGA Twee toestellen van Brussels Airlines op het tarmac van Brussels Airport.
De Brusselse regering gaat een belangenconflict inroepen rond het beheer van het vliegtuiglawaai rond Brussels Airport. Dat heeft minister van Leefmilieu Céline Fremault vandaag aangekondigd in het Brussels parlement.

Sinds er een moratorium is ingesteld op het erg omstreden plan-Wathelet waarin de vliegroutes zijn vastgelegd, heeft federaal minister Jacqueline Galant de lijst geüpdatet met toestellen die de Kanaalroute mogen gebruiken omdat hun geluidsniveau voldoende laag is. Een eerste lijst werd gepubliceerd, maar die was te restrictief. Daarop heeft de minister de methode gewijzigd, waarbij ze zich baseerde op de registratie van het toestel en niet zozeer op het type, zodat elk vliegtuig aan een specifiek geluidscertificaat wordt verbonden.

Galant heeft de regionale regering voorgesteld de kwestie uit te klaren op het Overlegcomité. De Brusselse regering zal daar een belangenconflict inroepen, omdat Brussel onredelijke hinder zou ondervinden van de nieuwe situatie. Daarmee wordt de maatregel van Galant volgens Fremault opgeschort. Het Overlegcomité heeft zestig dagen de tijd om een vergelijk te vinden.