Brussel op 27ste plek in wereldwijde stadsranking over levenskwaliteit: luchtvervuiling, mobiliteit en politieke instabiliteit kosten hoofdstad punten

Brussel is niet de beste stad ter wereld om in te leven. Daarvoor is de lucht niet proper genoeg, staan er te veel files en is er te vaak politieke instabiliteit.
BELGA Brussel is niet de beste stad ter wereld om in te leven. Daarvoor is de lucht niet proper genoeg, staan er te veel files en is er te vaak politieke instabiliteit.
Brussel is niet de beste stad ter wereld om in te leven. Daarvoor is de lucht niet proper genoeg, staan er te veel files en is er te vaak politieke instabiliteit. In de jaarlijkse lijst van "meest leefbare steden ter wereld" van consultancybedrijf Mercer blijft onze hoofdstad dan ook hangen op de 27ste plaats.

Mercer stelt de leefbaarheidslijst ("Quality of Living ranking") van 231 steden elk jaar op voor bedrijven die expats willen uitsturen. De rangschikking geeft hen inzicht in de levenskwaliteit van de verschillende grootsteden wereldwijd en helpt hen bijvoorbeeld bij het bepalen van vergoedingen.

Terreuraanslagen

Brussel verloor vorig jaar terrein door de terreuraanslagen, en blijft nu op die positie hangen. Wenen voert de rangschikking al voor het negende jaar op rij aan, gevolgd door het Zwitserse Zürich, Auckland in Nieuw-Zeeland en München in Duitsland. Helemaal onderaan staan Sana'a (Jemen), Bangui (Centraal Afrikaanse Republiek) en Bagdad (Irak).

"De 27ste plaats van Brussel is eigenlijk niet mis. Onze hoofdstad is zeker geen slechte plaats om expats naartoe te sturen", zegt Cindy Van Loo namens Mercer. "De vier zwaktes van Brussel zijn het weer - waar we niets aan kunnen doen -, de luchtvervuiling, de mobiliteit en de politieke instabiliteit, een gevolg van de aanslagen van twee jaar geleden."

Skyline of the city of Brussels, Belgium
thinkstock Skyline of the city of Brussels, Belgium7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  En dat moet dan de hoofdstad van Europa voorstellen....dat zegt genoeg over de rest van deze klucht

 • Tom Faes

  En wij in Antwerpen op plaats 238 ? Als je ons wilt komen bezoeken neem dan een weekske verlof hé want je geraakt er niet in en niet uit. Met dank aan de geweldige planningen opgesteld door De Wever en zijn hulpje Koen Kennis.

 • Bart Boenen

  27 is nog veel te hoog, die mensen hebben duidelijk alleen de 'minst problematische' delen van Brussel bezocht. Op bepaalde plaatsen valt de totale verloedering van Brussel minder op.

 • Michel Jacobs

  Politieke stabiliteit en democratie moeten de nummer 1 aantrekkingskracht van West-Europa blijven.Wat ga je binnenkort als investeerder doen? Ontwikkelen en produceren in landen die stabiel zijn, of verhuizen naar dictaturen zoals China met complete rechtsonzekerheid,omdat het er wat goedkoper is? Echter, zes-zeven verschillende regeringen voor amper enkele vierkante kilometers doen daar geen goed aan.Degelijk bestuur moet er komen en niet gewoon een slogan blijven.

 • Jef Denijs

  De 27ste plaats is nog ongelofelijk hoog. Niemand van Mercer heeft het blijkbaar aangedurft om Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht en anderen te bezoeken.