Brussel-Noord opnieuw drukste station van het land

Karel Duerinckx
Brussel-Noord was vorig jaar opnieuw het drukste treinstation van het land, net als in 2017. Er werden op een weekdag in oktober 62.344 opstappende reizigers geteld, zo blijkt uit reizigerstellingen die spoorwegmaatschappij NMBS publiceerde. In het Naamse dorpje Ham-sur-Sambre daarentegen stapten slechts acht mensen op de trein.

De drie voornaamste Brusselse stations zijn al jarenlang de drukste van het land, een gevolg van de vele pendelaars die elke dag van en naar de hoofdstad sporen. Volgens de recentste tellingen kwam Brussel-Centraal op de tweede plaats, met 60.899 instappende reizigers op een weekdag, Brussel-Zuid volgde met 58.035.

Het drukste niet-Brusselse station is dat van Gent-Sint-Pieters, dat met 56.189 instappende reizigers opnieuw op de vierde plaats staat. Dan volgen Antwerpen-Centraal (36.823) en Leuven (33.932).

Het eerste Waalse station is nu dat van Namen. Met 21.793 getelde reizigers springt het voorbij Ottignies (20.152), dat in 2017 nog het drukste station in Wallonië was.

De top tien wordt aangevuld door Mechelen (19.457) en Luik-Guillemins (17.843).

De cijfers moeten wel met een korrel zout worden genomen. Het gaat om visuele tellingen gedurende een korte periode, waardoor de foutenmarge aanzienlijk kan zijn

In het weekend zijn de verschillen tussen de drukste stations veel kleiner. Dan worden in de drie Brusselse hoofdstations, Gent-Sint-Pieters en Antwerpen-Centraal telkens grosso modo 20.000 tot 25.000 instappende reizigers geteld per dag.

Station Brussels Airport

Opvallend in de cijfers is de gestage opgang van het station van Brussels Airport. In 2009 werden daar zowat 5.400 reizigers geteld, in 2017 waren het er ruim 8.100 en vorig jaar 9.403. Het treinstation onder de luchthaven van Zaventem is daarmee opgeklommen naar de vijftiende plek in de lijst van drukste stations van België. In 2017 stond het negentiende.

Acht passagiers

Onderin staan acht Waalse stations met maximaal twintig instappende reizigers. De tellers hadden het minste werk in Ham-sur-Sambre (8), Hourpes (Henegouwen, 10) en Verviers-Palais (11). Het Vlaamse station met de minste instappende reizigers was net als in 2017 dat van Aalst-Kerrebroek, met 26 reizigers op een weekdag.

De cijfers moeten wel met een korrel zout worden genomen. Het gaat om visuele tellingen gedurende een korte periode (elk jaar in oktober), waardoor de foutenmarge aanzienlijk kan zijn. De NMBS gebruikt ze vooral om trends op langere termijn te ontdekken.

De spoorwegmaatschappij zegt tellingen op basis van “geautomatiseerde technologieën” te bekijken, “maar tot nu toe biedt de manuele telling de beste prijs-kwaliteitsverhouding”.

BELGA6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dan Midden

  en er zijn 600 000 firmawagens waarvan veleen stellen dat die allen met de trein kunnen rijden. Dus reken maar op een vervijfvoudiging van het aantal passagiers. Zijn de treinen en stations daarvoor geschikt?

 • gilberte Vergaelen

  De media vergeet te vermelden "het vuilste" ben er een tweetal weken geweest, wat ik daar gezien heb!! Nochtans alles ging verbeteren kwestie daklozen en vreemdelingen, ik vind zeker van niet!!

 • Marc Baeyens

  En het vuilste, en het onveiligste.

 • Ronny Martin

  Indrukwekkend. Shinjuku 3.4 miljoen per dag en de treinen zijn wel op tijd.

 • Gerard Braeckmans

  Maar dit is goed nieuws! Ik ga het inkaderen en boven mijn bed hangen.

Video