Brussel krijgt eindelijk "eigen Guggenheim" in Citroën-garage

Het Citroën-gebouw aan het IJzerplein.
PHOTO_NEWS Het Citroën-gebouw aan het IJzerplein.
Brussel krijgt een nieuwe culturele vuurtoren in de kanaalzone. De Brusselse regering heeft met de Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën een samenwerkingsovereenkomst gesloten om het bekende Citroën-gebouw aan het IJzerplein om te vormen tot museum voor moderne en hedendaagse kunst. Dat berichten De Tijd en L'Echo vandaag.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) maakt zich sterk dat het museum in 2017 de deuren zal openen. De autobouwer en het Brussels Gewest gaan de site de komende drie jaar samen ontwikkelen. Nadien neemt de regering het beheer van het museum op zich.

"Brussel krijgt in 2017 zijn Guggenheim, zijn MoMa", zegt Vervoort. "De kanaalzone heeft een enorm economisch potentieel, en het museum zal dat potentieel verder ontwikkelen. Er lag ook een project op tafel voor een museum in het Jubelpark, maar dat zagen wij niet zitten. Het nieuwe museum hoort middenin de stad te liggen, zodat alle Brusselaars onze kunstschatten kunnen omarmen."

Picasso en Dalí
Met 15.000 m2 zal het nieuwe topmuseum zowat de helft van het gebouw innemen, inclusief de modernistische showroom. In een eerste fase wordt de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSK) in het nieuwe museum ondergebracht, met topwerken van Picasso, Dalí, Matisse, Bacon en Miró.