Brussel krijgt collectieve taxi's

Wie in het Brussels gewest woont, kan vanaf september 2008 gebruik maken van collectieve taxi's. Dat zijn taxi's die elke dag tussen 23 en 6 uur 's ochtends rijden en verschillende mensen oppikken die dezelfde richting uitwillen.

Half uur
Wie een collectieve taxi wil nemen moet die een half uur op voorhand bestellen. De taxi's werken met specifieke vertrektijden (elk half uur) en vertrekpunten: 152 over het hele Brusselse gewest. De klant kan de eindbestemming vrij kiezen. "De taxi pikt dan bijvoorbeeld iemand op aan de Brouckère die naar Schuman wil en pikt vervolgens bij een ander vertrekpunt iemand op die ook die richting uitmoet", legt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) uit.

Goedkoper
Een rit in een collectieve taxi zou minder moeten kosten dan een gewone taxirit, je betaalt namelijk per zitplaats. Voor een rit minder dan drie kilometer tel je 5 euro neer, voor wie verder wil, is dat 8 euro. De taxi's zijn wel beperkt tot het Brussels gewest. Als de rit toch duurder uitvalt, past het gewest het verschil bij. Smet raamt de bijdrage van het gewest per maand op ongeveer 45.000 euro.

Nachtwerkers
Met het systeem willen de Brusselse ministers het nachtnet in Brussel verfijnen. De collectieve taxi's vormen volgens hen een prima uitbreiding op Noctis, de nachtbussen die in het weekend van middernacht tot 3 uur rijden. Het systeem moet ook de mobiliteit van mensen die 's nachts werken verhogen.

Vergunning
Voor het systeem van collectieve taxi's gaf het gewest een concessie aan één telefooncentrale: T.R.B, het bedrijf dat onder meer telefooncentrale Taxis Verts uitbaat. De collectieve taxiritten kunnen enkel worden uitgevoerd door taxi's die bij de centrale zijn aangesloten en over een specifieke vergunning beschikken. Iedereen die houder is van een klassieke exploitatievergunning kan zo'n vergunning krijgen. Volgens T.R.B zullen elke nacht ongeveer 150 à 200 taxi's worden ingezet. (belga/gb)

UNKNOWN