Brussel is voor 92 procent Franstalig

Baert Marc
Volgens taalgegevens afkomstig van de belastingaangiftes van 2017 is Brussel voor 92 procent Franstalig. Dat schrijft La Libre Belgique vandaag op basis van een antwoord van financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) aan MR-kamerlid Gautier Calomne.

Calomne vroeg de taalgegevens op van de fiscale aangiftes in Brussel en de faciliteitengemeenten. Belastingplichtigen moeten daarbij hun taalvoorkeur opgeven. Daaruit blijkt dat 92 procent van de inwoners hun aangifte voor de personenbelasting in het Frans ontvangt. 

De cijfers zijn niet zo precies als die van een taaltelling. Maar, aldus de krant, het is wel een goede indicatie van het reële gewicht van de Franstaligen in Brussel. Sinds de taalgrens werd vastgelegd in 1962 zijn taaltellingen niet meer mogelijk.

Ongevraagde documenten

Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) relativeert die cijfers echter. Hij gelooft dat die een vertekend beeld geven, omdat Nederlandstaligen geregeld Franstalige documenten in de bus krijgen. "De minister zal zeker de correcte cijfers hebben doorgegeven", aldus Vanlouwe. "Alleen stel ik als Nederlandstalige in Brussel wel vast dat ik heel vaak ongevraagd documenten krijg in het Frans. Dat geldt ook voor belastingaangiftes, weet ik uit eigen ervaring. Dat is schering en inslag bij Brusselse Vlamingen".

Hij merkt op dat dit soort cijfers daardoor in Brussel worden vertekend "en door Franstaligen maar al te graag gebruikt voor politieke doeleinden: om het zogenaamde gewicht van de Franstaligen in de hoofdstad op te kloppen".
37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eida Lam

  Leugens, meer dan veertig procent spreekt arabisch ...

 • johan van

  Maak van Antwerpen de hoofdstad van Belgie waar Vlamingen zich thuisvoelen!

 • annie dupont

  et alors ? t zijn vooral de bourgeoisie die brussel verlaten hebben om op den buiten te wonen . t stad was niet meer aantrekkelijk . snel hun huizen opdelen in appartementen en zij gezellig op den buiten / rand gaan wonen. dat is de historische werkelijkheid . de vlamingen hebben waar voor hun geld gekozen en nu klagen ze dat brussel franstalig is. net hetzelfde in antwerpen waar mijn neven buiten antwerpen gaan wonen zijn , maar nu klagen dat hun geboortewijk vol met migranten zit

 • jos beverke

  Normaal.Alles wat immigrant is spreekt als 2 de taal toch Frans?En vermits Brussel een migrantenstad is ,so what?Interessant zou wel zijn eens na te kunnen gaan hoeveel Brusselaars tweetalig zijn ttz Frans en Nederlands machtig zijn.

 • Eric Van Gestel

  En net dat is het probleem - Brussel is een Vlaamse gemeente ! Nog wat verfransing iemand ?