Brussel herdenkt overleden daklozen in stadhuis

Archieffoto van een dakloze in Brussel.
Photo News Archieffoto van een dakloze in Brussel.
Het Collectief Straatdoden heeft vandaag om 11 uur in het Brusselse stadhuis de 72 straatdoden die in 2016 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het leven lieten herdacht. Een aantal dat verdrievoudigde in de afgelopen 12 jaar. Ongeveer 300 mensen namen deel aan de herdenkingsceremonie.

"Dat het aantal doden die we herdenken jaar op jaar stijgt, heeft natuurlijk ook te maken met de uitbreiding en betere organisatie van ons netwerk", nuanceert Bert De Bock van het Collectief Straatdoden. Toch wordt de problematiek er niet minder op. In 2005 lag het aantal straatdoden nog op 23, in 2016 waren dat er 72. Een duidelijke stijging tegenover de 55 in 2015.

Nadat de namen van de 72 overledenen voorgelezen werden, droeg het Brussels dichterscollectief enkele gedichten voor die het schreef voor de speciale gelegenheid.

Straatparcours
Onder de 72 overledenen zijn er 70 mannen en slechts 2 vrouwen. Hun gemiddelde leeftijd is 51,76 jaar. De jongste overledene was 22 jaar, de oudste 76 jaar. De overledenen zijn allemaal mensen die op straat geleefd hebben en een straatparcours hebben doorgemaakt. Veertig van hen waren ook echt dakloos en 17 zijn effectief op de openbare weg gestorven. Anderen overleden in de metro, in een opvangcentrum of in een ziekenhuis.

Polen
"De problematiek wordt zeker groter en meer verspreid. Het lot van de Europeanen wordt daarin ook belangrijker, want de rechten zijn absoluut niet voor iedereen overal gelijk", aldus De Bock. Bijna de helft van de overleden daklozen (43 procent) heeft de Belgische nationaliteit, daarna zijn de Polen het sterkst vertegenwoordigd (27,7 procent). Binnen de groep van de 40 mensen die bij hun overlijden echt op straat woonden, steken de Polen (16) de Belgen (9) voor het eerst voorbij.