Brussel geeft groen licht voor uitrol 5G-netwerk

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH).
Photo News Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH).
De Brusselse regering en de drie telecomoperatoren zijn het eens geraakt over de versoepeling van de stralingsnormen in het Gewest. Nu zijn de normen te rigide om de uitrol van het supersnelle mobiel netwerk 5G toe te laten. Dat schrijven L'Echo en De Tijd vandaag.

De stralingsnorm gaat van 6 volt per meter naar 14,5 volt per meter buitenshuis en 9 volt per meter binnenshuis, bevestigt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) in een interview met L'Echo. De verhoging maakt de uitrol van het 5G-netwerk nipt mogelijk, leert een onderzoek dat de telecomwaakhond BIPT gisteren publiceerde. "Het BIPT stelt een norm tussen 14,5 en 41,5 volt per meter voor. Die zal ons toelaten mee te spelen in de Europese kopgroep voor de ontplooiing van het 5G-netwerk."

De strenge stralingsnorm kwam het Brussels Gewest de voorbije jaren al meermaals op kritiek te staan. Het BIPT zegt dat de huidige normering bijna vijftig keer strenger is dan de aanbevelingen van de wetenschappelijke adviesorganisatie ICNIRP en de Europese Unie.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anita Wellens

  johan Billiet, zoals ik als schreef is het gevaar van bluetooth in vergelijking met 3G of 4G verwaarloosbaar. En zoals u schrijft wordt 5G eerst gebruikt door het leger en het leger zal dit ook blijven gebruiken. En uw hersens werken tevens op electrische frequenties, die corresponderen met 5G en veranderen door 5G. Maar als u ze toch niet gebruikt hoeft u zich daar geen zorgen om te maken.

 • JAN krommentak

  Natuurlijk , het Europees parlement zit daar en die eisen !als je maar op de juiste knopjes drukt komt alles in orde

 • Danny Billiau

  en ecolo/groen heeft hier niets op tegen ???

 • Johan Billiet

  @Anita Wellens: even nuanceren, 5 G is geen militaire technologie, het staat gewoon voor de frequentieband van de mmgolven vanaf 30 GHz en meer die tot nog toe voornamelijk werd gebruikt in militaire systemen voor oa. satellietcommunicatie, radar, Bluetooth werkt op de zweer zwakke frequentie van 2.4 tot 2.485 GHz...

 • Victor Van den Bogaert

  Dit is niet gewoon uit schrik zoals sommigen beweren. Cellen moeten - om zich te kunnen kopiëren - een spanning behalen van -35mV of -0,035V. Gezonde cellen hebben een spanning van -25mV tot -28mV. Als je in een veld loopt van 14,5V wens ik jullie succes om dit niveau te halen/behouden. Alle kankerpatiënten die een blikseminslag overleefden, waren compleet genezen van hun kanker. Kankercellen draaien op 30mV. Hou de kankercijfers maar eens in de gaten van zodra 5g operationeel is.