Brussel eist einde taalmonopolie van Selor

anp
De Brusselse regering roept de federale regering op om een einde te maken aan het monopolie van Selor, het selectiebureau van de overheid, op het vlak van taalcertificering, bericht L'Echo vandaag. Een uitspraak van het Grondwettelijk Hof had in 2015 bepaald dat ook andere instanties de taalvaardigheid kunnen valideren.

Brussels staatssecretaris voor openbaar ambt Fadila Laanan (PS) heeft twee weken geleden een aanmaningsbrief gestuurd aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Verwijzend naar een arrest van het Grondwettelijk Hof van oktober 2017, "betreurt zij het dat de federale wetgever tot op heden nog steeds geen enkele uitzonderingsmogelijkheid heeft vastgesteld voor de afgifte van certificaten van taalkennis voor de lokale diensten van het tweetalig Brussels Hoofdstedelijk Gewest". De socialiste is van mening dat de apathie van het federale niveau in dit dossier schadelijk is voor de regionale instelling en voor de gemeenten.

Het Brussels Gewest heeft het soms moeilijk om gekwalificeerd personeel aan te trekken vanwege de tweetaligheidsvereisten, gekoppeld aan zijn tweetalige statuut.
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tim De Witte

  @stef peetrus: in Brussel zijn geen Vlamingen; die wonen -verbazingwekkend maar waar- in Vlaanderen. In Brussel spreken we over, jawel, Brusselaars...

 • Luc Lepoudre

  Een taalexamen bij de Franstaligen gaat zo: "is dat een stoel?", "is dat een tafel?" Ja en neen kennen volstaat. Ze beschouwen Brussel als Franstalig en duwen de Vlamingen eruit.

 • Eugene Peeters

  Het Nederlands is duidelijk veel te moeilijk voor de Brousseleirs

 • jack vandenhende

  En ik eis het einde van de geldtransfers naar Wallonië en Brussel , vanuit Vlaanderen .

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Als inwoner van Brussel kan ik iedereen verzekeren dat de grote meerderheid van de Brusselse ambtenaren (zowel de gemeentelijke als de gewestelijke) geen letter Nederlands spreken Selor of geen Selor.