Brussel eist 2,1 miljoen euro dwangsommen voor geluidsoverlast Zaventem

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld
Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) eist 2,14 miljoen euro aan dwangsommen van de federale overheid voor de lawaaihinder die het Brussels gewest ondervindt door het luchtverkeer van en naar de luchthaven van Zaventem. 

Het aantal overschrijdingen van de normen zou volgens de minister in april tien maal hoger dan in maart, toen Brussel reeds 270.000 euro eiste.

Volgens een vonnis van 1 februari verbiedt de Brusselse rechter van eerste aanleg gedurende achttien maanden elke verhoging van het aantal inbreuken tegen het Brusselse geluidsdecreet uit 1999. Dat geluidsdecreet geldt van 23 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s morgens, voor alle vluchten die opstijgen langs de Kanaalroute en de Ringroute of die landen op piste 01. Het jaar 2017 geldt daarbij als referentiejaar.

In april werden 214 overschrijdingen meer geteld dan in april 2017. Dat brengt het bedrag aan dwangsommen dat het federale niveau aan Brussel moet betalen op 2,14 miljoen euro, volgens Fremault.

Effectenstudie 

Ze herinnert eraan dat de federale regering tegen 3 juni een effectenstudie moet klaarhebben over de geluidshinder door de luchthaven. "Tot op heden hebben mijn kabinet, noch de administratie of de gemeenten niet het minste contact gehad met Envisa (Frans studiebureau dat geluidshinder van luchthavens onderzoekt red.) of met de federale regering voor het belangrijkste hoofdstuk uit de studie, namelijk over de aanbevelingen voor de toekomst", aldus Fremault. 
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Duyssens

  Hoe arrogant eigenzinnig en hebzuchtig kunnen Vl extremisten toch zijn. Men heeft internationaal erkende normen overtreden dus is dit volledig rechtmatig. Als je meent dat je dit gaat oplossen met confederalisme ben je ver mis. Minstens 75 % van de Brusselaars willen niet bij Vlaanderen horen en zullen dan als stad of geheel hun recht halen bij internationale en Europese gerechtshoven tegen de staat waar ze niet bij willen horen.

 • Freddy Durinx

  Brussel ligt volledig in Vlaanderen die moeten niet bij Wallonie aansluiten, Brussel is niet meer of minder een gewone stad in Vlaanderen zonder een speciaal statuut of aparte regering.

 • YVES DE GROOTE

  Een vliegtaks voor Brusselaars overwegen?

 • Walter VEUGEN

  Men moet beseffen dat bij confederale staat,Brussel sowieso bij wallonie zal aansluiten,alleen herfederaliseren kan deze problemen oplossen

 • Jacob De Waere

  Van brussel terug een stad maken, deel van vlaanderen. Gedaan met de eigen wetten en de vele overbodige ministers. Laat de opkuis beginnen!