Bruno Tobback en Hilde Vautmans eensgezind: "N-VA rolde de rode loper uit voor Vlaams Belang”

Bruno Tobback.
Vertommen Bruno Tobback.
"N-VA heeft de rode loper uitgerold voor Vlaams Belang door jarenlang een beleid te voeren dat veel inspanningen en lasten vroeg van de mensen zonder daarvoor iets positiefs in de plaats te stellen. De enige boodschap luidde dat het aan de migratie ligt." Dat heeft Bruno Tobback (sp.a) vanmiddag gezegd aan ROBtv als reactie op de forse winst die het Vlaams Belang geboekt heeft. Ook Hilde Vautmans, de nummer twee op de Europese lijst van Open Vld, schuift de ‘schuld’ expliciet in de schoenen van N-VA. 

“Zij (de regeringspartijen, nvdr.) hebben de rode loper uitgerold. N-VA en Francken op kop hebben migratie zitten problematiseren”, aldus Tobback bij VRT. "Als je op die manier beleid voert, speel je in de kaart van je tegenstrever en dat is voor de N-VA het Vlaams Belang. Beide partijen zijn voor mij immers communicerende vaten. Ook de andere meerderheidspartijen die in dat verhaal zijn meegestapt, lijken zichzelf daarmee in de voet te hebben geschoten", aldus Tobback.

Sp.a zelf heeft volgens de Leuvenaar geen slechte campagne gevoerd. “Maar we zijn misschien te veel met onszelf bezig geweest. Mensen zijn duidelijk op zoek naar een alternatief voor het huidige beleid.”  Kritiek op partijvoorzitter John Crombez heeft Tobback niet. “Dat is niet nuttig. Wie ook de voorzitter was, we hebben een goede campagne gedaan.” Tobback denkt niet dat het cumulverbod bij de Vlaamse socialisten echt impact heeft op het resultaat van sp.a. “Het gaat om meer dan koppen. Vlaams Belang heeft ook niet gigantisch veel koppen.”

Vautmans: “Marrakesh-pact cruciaal”
Volgens Vautmans heeft de N-VA meegeholpen aan het succes van het Vlaams Belang door uit de regering te stappen omwille van het Marrakesh-pact. “Als je de regering laat vallen of zelf uit een regering stapt op een thema, dan wordt dat het thema van de verkiezingen. Dat hebben we op het terrein wel gevoeld. Natuurlijk heeft de N-VA de regering verlaten op een niet-economisch thema maar op het migratiepact. En dan speel je natuurlijk op het voetbalveld van een andere partij die dat als inzet maakt. Ik vrees dat zich dat zal vertalen. Ik hoop dat het nog wat gaat keren maar de tendensen zijn wel duidelijk.”

Het is echter nog niet duidelijk of de goede uitslag van het Vlaams Belang ook gevolgen zal hebben op het Europese niveau. De eerste exit-polls wijzen op winst voor de pro-Europese fracties in het Europese Parlement. “Bij Europa voelen we goed dat de pro-Europese partijen in de lift zitten, maar die extreme anti-partijen ook.”

Vautmans hoopt dat Europa zich gaat hervormen en slanker en efficiënter wordt. “Op die manier kunnen we dat extreem-populisme wel de baas. Maar dan moet je natuurlijk wel in eigen boezem kijken en het instituut hervormen zodat je sneller op de bal kan spelen. We hebben beslist dat die Europese grens en kustwacht tegen 2027 er komen. Dat is veel te lang, maak daar 2021 van. Ik denk dat we moeten gaan naar een efficiënter Europa.”

De eerste uitslagen van de Europese verkiezingen worden pas vanaf 23 uur verwacht.
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Boden

  Voilà, hen treft geen schuld, het is allemaal de schuld van de N-VA.

 • jos duriau

  Het spijtige aan deze verkiezingsuitslag is dat we weer in onze portemonee kunnen gaan om nieuwe belastingen die nva nog wel zal uitvinden te betalen . We hebben weer 5 jaar om onze reserves aan te spreken .

 • Manten Kalle

  Ze snappen het nog niet hé, dat zijzelf het waren die de kiezer wegduwden ?

 • Gino Denil

  Groen en sp.a hebben het aan zichzelf te danken. Als je groen en progressief bent dan moet je dat blijven. En je niet uit elkaar laten spelen door Dewever. Om daarna de ene heflt de N-VA te zien depanneren en Groen de liberalen te zien opvrijen. In het licht van de postjes die er aan zitten te komen. Dan verlies je een deel van je geloofwaardigheid en heb je zelf mee het VB groter gemaakt.

 • eric maier

  Anna, als je kijkt hoe vaak VB de laatste 5 jaar op tv kwam in debatten etc, dat was zeer mager. Als je kijkt naar al de rest... je werd bijna misselijk van dezelfde koppen die weken en maandelang elke keer weer op tv kwamen. Neen, dit is een afstraffing in een keuze dat mensen maakten op het beleid , een saboteerbeleid van links met Peeters voorop, en verder weinig aan echte politiek en inhoud deden. Dat, en niks anders, heeft de burger meer voor het VB doen kiezen.