Bruno De Buyzer schuldig aan moord op vriendin

PHOTO_NEWS
Bruno De Buyzer (46) uit Mechelen is schuldig aan de moord op zijn vriendin Ilse Bafcop (42). De Antwerpse assisenjury had vrijdagavond maar een dik uur nodig om tot die beslissing te komen. De oorspronkelijke kwalificatie luidde 'doodslag', maar de juryleden volgden de visie van de burgerlijke partijen dat hij met voorbedachten rade had gehandeld. De familie van het slachtoffer reageerde zichtbaar opgelucht.

De familie van het slachtoffer reageerde zichtbaar opgelucht. Ilse Bafcop was op 10 juli 2012 overleden aan de gevolgen van de zware slagen die ze vijf dagen eerder van haar vriend had moeten incasseren in haar appartement aan de Koningin Astridlaan in Mechelen.

Ilse Bafcop was op 10 juli 2012 overleden aan de gevolgen van de zware slagen die ze vijf dagen eerder van haar vriend had moeten incasseren in haar appartement aan de Koningin Astridlaan in Mechelen. Er bestond volgens de jury geen enkele twijfel dat hij de intentie had om haar te doden.

Hij had niet alleen veelvuldig met zijn vuisten op haar hoofd getimmerd. Ook het andere geweld sprak boekdelen: hij had haar zo hardhandig bij de keel gegrepen dat het keelskelet gebroken werd, hij was vervolgens met zijn volle 100 kilo op haar gezicht gesprongen en had haar tot slot van de trap gegooid. Bij het geweld werd bovendien steevast het hoofd geviseerd, wat hét vitale orgaan bij uitstek is.

"Dat de slagen met een enorme kracht gepaard gingen, blijkt niet alleen uit het feit dat ze na twee slagen al bewusteloos was, maar ook uit de gevolgen, die volgens de wetsgeneesheer te vergelijken zijn met een zwaar verkeersongeval. Ze had tal van gelaatsfracturen waardoor haar gezichtsstructuur was ingedrukt en ze niet meer herkenbaar was. Als judoka met een zwarte gordel, had hij de gevolgen van zijn geweld kunnen inschaten", motiveerde de jury.

Ook de voorbedachtheid vonden de juryleden, in tegenstelling tot het openbaar ministerie en de verdediging, bewezen. Het geweld had zich namelijk in meerdere fases voorgedaan. Na de eerste vuistslagen had hij vastgesteld dat ze het bewustzijn verloren had. Hij had toen kunnen stoppen, maar had toch beslist om tot verdere gewelddaden over te gaan. Ook voordat hij op haar hoofd sprong en hij haar de trap afgooide, had hij momenten van reflectie, maar toch had hij telkens door gezet.

Bruno De Buyzer werd bijgevolg schuldig bevonden aan moord. Daar staat in principe de levenslange opsluiting op, maar over de strafmaat wordt pas maandag beslist.