Bruid weigert Mechelse schepen hand te schudden: "Haar godsdienst liet dit niet toe", huwelijk geweigerd

Marc Hendrickx (N-VA).
belga Marc Hendrickx (N-VA).
De Mechelse schepen van Diversiteit, Integratie, Burgerzaken, Onderwijs en Juridische Zaken Marc Hendrickx (N-VA) heeft vandaag geweigerd een huwelijk te voltrekken omdat de bruid hem de hand niet wilde schudden. De vrouw weigerde dat uit geloofsovertuigingen.

Het koppel bood zich deze voormiddag aan in het Mechelse stadhuis om te trouwen, waarop schepen Hendrickx hen beiden verwelkomde met een handdruk. Toen bleek dat de vrouw hem de hand niet wilde schudden, weigerde de schepen de ceremonie aan te vatten. 

"Ik heb haar uitgelegd dat dit een burgerlijke zaak is die niets met godsdienst te maken heeft en het deel van het respect is om mij dan de hand te schudden", zegt Hendrickx. "Ik heb het koppel gezegd dat ze enkele minuten kregen om hierover na te denken, maar de dame was resoluut: ze zou mij geen hand geven omdat haar godsdienst haar dit niet toeliet. Daarop heb ik geweigerd het huwelijk te voltrekken."

'Ik heb haar uitgelegd dat dit een burgerlijke zaak is die niets met godsdienst te maken heeft en het deel van het respect is om mij dan de hand te schudden'

Marc Hendrickx (NV-A)

Er zit voor het koppel niets anders op dan elders te trouwen, maar dat is niet zo evident: beiden zijn inwoners van Mechelen en de wet schrijft voor dat een huwelijk moet plaatsvinden in de woonplaats van een van de partners. Als het koppel alsnog in Mechelen wil trouwen, zal de vrouw de schepen toch de hand moeten schudden.
772 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mahdi Vrielink

  Sinds wanneer is het geven van een hand een wettelijke voorwaarde om een huwelijk te kunnen voltrekken? Marc Hendrickx moet gewoon doen wat hij moet doen. In zijn functie behoort juist hij neutraal te zijn en niet zijn eigen ideeën op te leggen. De volgende keer wil hij zeker de bruid eerst in bed uitproberen... Marc Hendrickx is pervers en zou ontslagen moeten worden omdat hij als ambtenaar weigert om neutraal zijn plicht te doen!

 • Wil Neissen

  Waarom Samir? Als zij vanuit haar overtuiging mag handelen, mag hij dat ook.

 • ANN LIMBOS

  Mijn godsdienst laat niet toe belastingen te betalen !

 • samir bouazza

  Die mensen hebben recht op een schadevergoeding en oprechte excuses van deze beul

 • luc deflo

  Reik me jouw hand dan weet ik dat ik thuis ben