Brugse taxichauffeur krijgt kogel in de nek

Twee verdachten melden zich bij politie, derde nog spoorloos

Jan Van Maele
Bij het schietincident van afgelopen nacht in het centrum van Brugge heeft een taxichauffeur een kogel in de nek gekregen. Dat gebeurde in de Vlamingstraat ter hoogte van het Kraanplein in Brugge. Twee verdachten hebben zich gemeld bij de politie, een derde wordt nog gezocht. Het gaat om drie broers, meldt het West-Vlaams parket, afdeling Brugge. Het is nog niet bekend wie er geschoten heeft.

Er zijn intussen ook meer details bekend over het schietincident. Volgens het parket zou er vannacht een schermutseling zijn ontstaan tussen enkele taxichauffeurs aan het station van Brugge. Een van hen nam de benen, maar werd achtervolgd door drie personen. Hij werd even verderop klemgereden, waarop plots een wapen is getrokken. 

De kogel werd afgevuurd van de zijkant van de Mercedes Vito waarmee de taxichauffeur reed. Het zijraam barstte door het schot en de taxichauffeur kreeg een kogel in de nek. Hij kon echter wel nog verder rijden tot aan de Markt in Brugge, enkele honderden meters verderop. Op het moment van de schietpartij zaten er buitenlandse toeristen in zijn taxi. Zij verlieten de taxi na het schietincident. 

Drie broers

De neergeschoten taxichauffeur werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij een operatie moest ondergaan om de kogel te verwijderen. Ondanks het feit dat hij een kogel in de nek kreeg, is hij er niet zo erg aan toe. De man verkeert niet in levensgevaar. Zowel de verdachten als het slachtoffer zijn taxichauffeurs van buitenlandse origine die voor eigen rekening rijden.

De drie verdachten zijn broers. Twee van hen hebben zich gemeld bij de politie. Zij worden verhoord. Een derde verdachte is nog op de vlucht. Het drietal wordt verdacht van poging tot moord. Voorlopig is nog onduidelijk wie op het slachtoffer geschoten heeft. Meer details over de identiteit wou het parket niet kwijt om het onderzoek niet te verstoren. Er is een onderzoeksrechter gevorderd. 

Vergunningen

In het verleden zijn er al problemen geweest van bedreigingen en kleine opstootjes, waarbij ook het slachtoffer betrokken was. Taxichauffeurs met een vaste standplaats in Brugge klagen al langer de omstandigheden aan. Tot voor enkele jaren waren er maar een vijftigtal vergunde taxichauffeurs in Brugge. Volgens een Vlaamse richtlijn mag er een vergunning worden uitgereikt aan 1 taxichauffeur per 1.000 inwoners. Brugge telt net meer dan 117.000 inwoners en alle 117 beschikbare plaatsjes zijn dan ook ingenomen. In een aantal jaar tijd is het aantal taxi’s in Brugge dus verdubbeld. Dat zorgt voor veel spanningen in het milieu.

Jan Van Maele
Jan Van Maele
Jan Van Maele38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc De Vos

  Hard optreden tegen dit gespuis. Dit zijn niet onze normen en waarden.

 • barbara bulles

  Taxi chauffeurs in Brugge zijn een ramp.

 • Allex Kovalev

  Hard wakker worden daar in brugge, aftuimelen van hun roze wolk. Ook hier criminaliteit en marginaliteit in het straatbeeld. Provincie hoofstad , ook op dat vlak.

 • Erwin Vandriessche

  Wat in godsnaam doet een rivaliderende taxichauffeur met een wapen aan boord? Zeker als beide al gekend zijn voor strubbelingen, vraag ik mij af hoe het zit met hun vergunningen. We mogen het Chicago niet worden van het westen hé!

 • Fonz Ooms

  Malafie buitenlandse maffia probeert taxigebeuren in handen te krijgen