Broodfokker die duizenden honden mishandelde krijgt effectieve celstraf en levenslang verbod op houden van huisdieren

GAIA
Gerd Wellekens, de broodfokker die duizenden honden zwaar verwaarloosde en mishandelde, is door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 12.000 euro boete. Bovendien krijgt hij een levenslang verbod op het houden van huisdieren. Als hij dat verbod naast zich neerlegt, moet hij een dwangsom van 250 euro per vastgestelde overtreding betalen.

Wellekens was via de vennootschappen Just Dogs en Dogs Unlimited uitbater van de Antwerpse Puppykennel, de Kempenaars Kennel in Kasterlee en Milando Breeding in Temse. Hij verkocht duizenden pups, maar nam het niet te nauw met de verzorging en de huisvesting van de dieren. 

Na het faillissement van Just Dogs in maart 2016 werden in de kennel in Kasterlee vierhonderd verwaarloosde en ondervoede honden aangetroffen. Ze hadden vlooien, oormijt, oorontstekingen, huidgezwellen, ingegroeide nagels, darmparasieten, etc. De dieren werden er weggehaald en ondergebracht in verschillende asielen. Begin 2017 werd ook Dogs Unlimited failliet verklaard. 

Dierenrechtenorganisatie GAIA diende klacht in tegen Wellekens en stelde zich ook burgerlijke partij. De rechtbank kende de organisatie een schadevergoeding van 2.500 euro toe. Voorzitter Michel Vandenbosch reageerde zeer tevreden op het vonnis. "Een sterk signaal naar andere broodfokkers toe die denken dat ze zich te buiten mogen gaan aan dergelijke wanpraktijken."

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil wel nog een stap verder gaan. "Justitie moet volgen, de straffen moeten strenger. Ik heb alvast een concreet voorstel terzake ingediend in het Vlaams Parlement."
52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JOERI DAMMAN

  6 maanden effectief moet je zelfs niet uitzitten! Is schandalig 6 maanden voor het mishandelen van levende wezens

 • Lia Schuijt

  Waarom krijgt Gaia een schadevergoeding van 2500 euro? En al die mensen dan die schade hebben geleden en hoge rekeningen hebben gehad omdat de minister niets doet aan broodfokkers. Veel mensen zijn hierdoor te goede trouw

 • ANN LIMBOS

  Eerst zien en dan geloven.

 • Carine Moreels

  Zeer goed als de minister er ook achter staat.

 • Sobek Wessels

  Dat moest 6j effectief zijn en 24.000 euro boete ! Waarom wil de Politiek de straffen niet verzwaren voor dieren mishandelingen en andere gewelddadige criminele feiten ? De enige schuldigen dat zulke praktijken nog kunnen zijn de POLITICI die van onwil zijn om de wetten aan te passen ! Ja wat wil je met 5 regeringen die kunnen nog niet beslissen of ze een hard of zacht gekookt ei willen bij hun ontbijt ?!