Bron binnen Defensie levert bewijs: topfiguren binnen het leger manipuleerden informatie over F-16's

Photo News
Verschillende topfiguren binnen het leger wisten dat de Belgische toestellen langer kunnen meegaan dan voorzien én hielden die informatie actief tegen. Zeker drie generaals waren hierbij betrokken, meldt VRT NWS. Vier hoge luchtmachtofficieren zetten intussen tijdelijk een stap opzij, weet 'De Morgen'.

De nieuwsdienst kreeg mails en documenten van een klokkenluider binnen Defensie. Die persoon ontving in de zomer van 2016 informatie van straaljagerbouwer Lockheed Martin. Daaruit bleek dat de F-16's langer konden vliegen. De bron vroeg meer gedetailleerde cijfers om zeker te zijn. 

Toen hij dat meldde aan kolonel Peter Letten, zijn overste en de beheerder van de vloot van de luchtvaart kwam luchtmachtgeneraal Frederik Vansina rechtstreeks tussen bij de producent. Maar de klokkenluider zette door, al vroeg zijn overste hem wel om voorzichtig te zijn. In een mail schreef die: "Zolang maar niemand gaat denken dat de F-16's meer dan 8.000 uren kunnen vliegen. Kijk goed uit!"

"Niet het juiste moment"
De klokkenluider kreeg van zijn overste ook de opmerking om tijdens een voorstelling aan een groep hogere officieren de slide met de cijfers over de langere levensduur niet te gebruiken. "Het is niet het juiste moment. Het aankoopprogramma zit in een cruciale fase nu. We willen dit gevoelige moment niet verstoren." 

De bron van VRT mailde de gegevens dan door naar twee generaals en projectleider Harry Van Pee. Daarin vroeg hij alles aan de stafchef en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) over te maken, maar dat is blijkbaar nooit gebeurd.

Letten, Vansina, Van Pee en generaal Luc Roelandts zetten intussen tijdelijk een stap opzij volgens 'De Morgen'. Ze willen het onderzoek naar het F-16-schandaal afwachten en hopen dat hun naam gezuiverd wordt.

Photo News

"Vrij gerust in afloop"
Van Pee is alvast "vrij gerust" in de afloop. "Ik ga enkele dagen op non-actief in de hoop dat de onderzoekers daardoor snel(ler) kunnen uitzoeken wat er nu echt gebeurd is", klinkt het.

Van Pee is binnen de luchtmacht specifiek verantwoordelijk voor het F-16-vervangingsdossier. Vanmorgen gaf hij toe dat hij wist dat de huidige exemplaren langer konden vliegen. "Maar ik vond dat die studie overroepen was", klinkt het nu. "Wat mij betreft, kan er niet snel genoeg duidelijkheid komen." Hij blijft beschikbaar voor de onderzoekers. "Het spreek vanzelf dat van zodra de onderzoekers mij nodig hebben ze op mij kunnen rekenen."

Hendrik Bogaert.
BELGA Hendrik Bogaert.

Bogaert: "Substantieel nieuw puzzelstuk"
CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert wil dat de optie om de F-16's langer te laten vliegen nu ernstig onderzocht wordt. "Dit is een substantieel nieuw puzzelstuk, dat kunnen we niet zomaar negeren", klinkt het in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1.

"De recente nota's tonen aan dat onze vliegtuigen relatief 'rustiger' gevlogen hebben. Ze zouden dus langer kunnen vliegen dan de vooropgestelde 8.000 uren."

Volgens Bogaert staat de aanbesteding voor een opvolger van de F-16 niet op losse schroeven. "We zitten immers in de evaluatiefase, alle opties liggen nog open. In de beslissingsfase zullen we natuurlijk wel moeten rekening houden met de nieuwe elementen die recent naar boven gekomen zijn."

"Aantal miljard tekort voor begroting"
"Als blijkt dat jouw gezinswagen tóch nog 100.000 kilometer extra kan rijden, dan zal je ook niet meteen een nieuwe gaan kopen. Je zal eerst alle opties afwegen. Dit is hier niet anders. Ik volg de commissie Begroting en daar komen we een aantal miljard tekort. De belastingen mogen ook gerust wat lager. Dan ga je anders kijken naar deze situatie", aldus de CD&V'er.

Bogaert twijfelt er naar eigen zeggen niet aan dat Vandeput te goeder trouw gehandeld heeft. "De schuld ligt bij diegene die deze informatie niet heeft doorgespeeld." 
326 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Toeters

  Raf Peeters : ik hou elke maand méér over en betaal elk jaar minder belastingen. Uw situatie is misschien anders, maar ik werk al 38 jaar ononderbroken, dat zal mijn zijn zeker? Misschien allemaal een beetje volgens onze stand leven dan moeten we onze broeksriem niet aanspannen!

 • Hendrik Goris

  Als de gezinswagen van Yuksel 100duizend km meer loopt zal er ook meer kosten aan zijn. Eerst maar zien wat profijtigst is. CD&V heeft de vervanging van de F-16 's goedgekeurd tijdens de vorige regering ...

 • Dirk Thyssen

  Zijn ze dat onbekwame Bart de Wever addept uit de wind aan het zetten ja ? Gisteren BdW weer bezig gehoord, begon over iets van 25 jaar geleden te zagen. Ja ja ik ben klein en jullie zijn groot zei Calimero.

 • Marc Baeyens

  Moeten Groen en sp.a nu ontslag nemen uit het parlement om, voor de zoveelste keer, leugens te vertellen aan de bevolking ? Als ze iets of wat consequent zouden zijn met hun eigen zouden moeten ze dat doen. Jammer genoeg is er zoveel ethiek niet te bespeuren bij linkse partijen.

 • Ronald Polutnik

  Die topfiguren van het leger , dadelijk afdanken en de dop op sturen . Maar ja dat hebben die topfiguren niet meer nodig want ze zijn al multi miljonair door de zeer hoge Lonen en steekpenningen die ze verkregen hebben .