Broer van vermeende 'Reus' bezorgt speurders twee nieuwe tips

Ex-rijkswachter Christiaan B. bekende op zijn sterfbed aan zijn jongere broer dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel.
Twitter Ex-rijkswachter Christiaan B. bekende op zijn sterfbed aan zijn jongere broer dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel.
In de zaak van de Bende van Nijvel is de broer van Christiaan B., de overleden ex-rijkswachter die beschouwd wordt als 'De Reus' van de Bende van Nijvel, opnieuw verhoord. Dat meldt zijn advocaat Geert Lenssens op Twitter. De man werkt volgens de advocaat mee aan het onderzoek en zou de speurders twee tips hebben bezorgd.

Het gerecht onderzoekt het nieuwe spoor naar Christiaan B. sinds februari 2017. Toen werd een pv opgesteld waarin staat dat slachtoffer David Van de Steen gecontacteerd was door iemand die hem inlichtte over ex-rijkswachter B. Die zou volgens zijn broer op zijn sterfbed twee jaar geleden gezegd hebben dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel. Christiaan B. maakte tot begin de jaren 80 deel uit van de Groep Diane, de speciale eenheid van de Belgische rijkswacht.

De broer van Christiaan B. werd al enkele keren verhoord in het onderzoek. Volgens de speurders gaf hij pas in het derde verhoor formeel toe dat zijn broer hem vertelde dat hij aan feiten van de Bende deelnam. 

Advocaat Lenssens meldt nu dat zijn cliënt vorige week donderdag opnieuw ondervraagd werd, en de speurders twee nieuwe tips heeft bezorgd. "Een eerste tip gaat over de vraag aan wie hij (Christiaan B., nvdr) nog gezegd heeft dat hij lid was van de Bende. Hij heeft dat aan mijn cliënt gezegd, maar ook aan anderen. De tweede vraag is, wat heeft Christiaan B. gezegd over de andere betrokkenen bij de Bende van Nijvel?" Volgens de advocaat heeft B. meer verklaringen gedaan aan zijn broer, los van de bekentenis op zijn sterfbed. 

In een eerste verhoor had de broer al gezegd dat B. contact had met de ex-rijkswachters Madani Bouhouche en Robert Beijer, die al eerder genoemd werden in het Bende-onderzoek.

"Een eerste tip gaat over de vraag aan wie Christiaan B. nog gezegd heeft dat hij lid was van de Bende"

Meester Lenssens

Het ging om het eerste verhoor sinds de broer had toegegeven dat B. hem had verteld over zijn rol in de Bende. "Het was ook het eerste verhoor overeenkomstig de Salduz-wetgeving waarbij zijn advocaten hem bijgestaan hebben. We hebben geen inzage in het strafdossiers dus we weten niet wie er allemaal verhoord is en wat ze gezegd hebben. Maar in de ogen van mijn cliënt zijn het belangrijke nieuwe elementen of toelichtingen van bestaande elementen die een andere licht kunnen werpen op de zaak, en vrij concreet zijn. (..) We kijken met belangstelling uit naar het verder onderzoek", besluit Lenssens.

"In de ogen van mijn cliënt zijn het belangrijke nieuwe elementen die een andere licht kunnen werpen op de zaak, en vrij concreet zijn"

Meester Lenssens49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mobius vandenhole

  En wie heeft Bouhouche verongelukt tijdens een "boomzaagongeluk"?

 • Dikke Van Aarschot

  wie word hier echt beschermd, want dit stinkt wel heel erg nu, en komt toch heel ongeloofwaardig over , is net of ze willen ons wat door de strot duwen, zeker is er iemand heel kort in de buurt gekomen, wie ???

 • Peter Tips

  Wanneer komt de film uit oja het einde is nog niet geschreven dus nog jaren geduld

 • Fred Fourgon

  En die gaan dan voor zo'n vijftien jaar in het dossier in afwachting van het onderzoek.

 • andre van de wege

  steek hem in de cel want hij heeft informatie achtergehouden.