Broer van de reus is bang - ook advocaat vreest voor zijn leven

Geert Lenssens is de raadsman van de broer van de vermoedelijke reus van de Bende van Nijvel.
De Afspraak Geert Lenssens is de raadsman van de broer van de vermoedelijke reus van de Bende van Nijvel.
"Als mijn cliënt of mij iets overkomt, dan zal dat geen ongeluk of zelfmoord zijn geweest." Dat zegt Geert Lenssens, de advocaat van de broer van Chris B., de vermoedelijke Reus van de Bende van Nijvel.

De broer van ex-rijkswachter Chris B. werd vorige week donderdag voor de vierde keer ondervraagd. Tijdens die laatste ondervraging gaf hij volgens zijn advocaat "twee belangrijke toelichtende tips" aan de speurders. Opvallend: het nieuws van dat verhoor heeft hij bewust laten uitlekken, aldus zijn advocaat Geert Lenssens gisteravond.

"In de eerste plaats heeft hij mij gevraagd om dat nieuws te signaleren om de nabestaanden en het publiek de kans te geven om dit dossier te volgen. Maar hij deed het ook voor zichzelf, uit angst voor de mogelijke gevolgen van zijn tips als enkel de gerechtelijke wereld ervan afweet. Hij moet duidelijk zijn dat, mocht hem of mij iets overkomen, dit geen gewoon ongeval of zelfmoord zou zijn. Ook al zou het in die richting wijzen. Zonder te willen overdrijven: wie in dit dossier zijn nek uitsteekt, neemt een risico. Want wij menen dat er nog mensen leven die betrokken waren bij de Bende van Nijvel. En door de jaren heen zijn er rond dit dossier wel meer bizarre ongevallen en zelfmoorden gebeurd."

Volgens de broer van Chris B. wilde die zelf ook dat de waarheid naar buiten kwam. "Dat leidt hij af uit verschillende gesprekken die ze hadden in de weken voor zijn dood", aldus Lenssens. "Veel meer details mogen we niet kwijt door het geheim van het onderzoek, maar misschien wordt het eens tijd om dat principe aan te passen. Zeker in een zaak van deze omvang."

“Er zijn in dit dossier al bizarre ongevallen of zelfmoorden geweest met betrokkenen”, vertelt Lenssens. Lees het hele verhaal in HLN+. Proef nu 4 weken gratis.

Lenssens liet eerder vandaag weten dat zijn cliënt twee nieuwe tips heeft bezorgd aan de speurders.

(Lees verder onder de tweet)

Intimidaties

Er zijn wel meer getuigen uit het Bende-onderzoek die verklaren geïntimideerd of bedreigd te zijn geweest.

Marc Van Damme, die in 1998 zijn jeugdvriend Christiaan B. herkende op de gele robotfoto's en het bijhorende telefoonnummer van de speurders belde, zag de dag erna plots een anonieme auto in zijn straat opduiken. "Die auto stond daar een week lang elke dag. Met twee mannen in en het lichtje binnenin aan. Ik ervoer dat als bedreigend en besloot niet meer in dit potje te roeren. Ik heb er met niemand meer over gesproken", zei hij in oktober in 'De Morgen'.

Patricia Finné, de dochter van Léon Finné  (de bankier die op vrijdagavond 27 september 1985 werd doodgeschoten bij de Bende-aanslag op de Delhaize in Overijse), verklaarde in 1990 in een 'Panorama'-reportage dat ze na de aanslag te maken kreeg met intimidatie. De vrouw was een van de initiatiefnemers van een organisatie die de belangen van Bende-slachtoffers en nabestaanden behartigde. Dat leidde destijds tot artikels in de pers, waarna ze weken aan een stuk soms tot acht keer per avond te maken kreeg met anonieme telefoontjes. Wie erachter zat, is nooit duidelijk geworden.




99 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Denis Stock

  Het wordt een soap,..na de vierde ondervraging twee bijkomende tips. Hopelijk komt er nog een tweede boek van Jef vermassen.

 • frieda schaut

  doe zoals zovelen en vlucht het land uit! was beter uit de belangstelling gebleven!!

 • Jan Corneel

  En zij die geloven dat Steve Robert Jos uit eigen wil in het kanaal gesprongen is, geloven morgen ook in Sinterklaas!

 • hans verheyen

  vraag het eens aan herman de croo,misschien weet hij wel wie de bende is.

 • Sabine Spitaels

  Waarom is die broer niet in de anonimiteit gebleven ? Met zijn tips konden ze ook zeker verder zonder zijn naam in alle kranten te zetten