Broer Abdeslam staat terecht voor overval op geldtransport: "Ik ben het zwarte beest, ik ben de te treffen man"

Mohamed Abdeslam en zijn advocaat Yannick De Vlaeminck.
Mark Baert Mohamed Abdeslam en zijn advocaat Yannick De Vlaeminck.
Mohamed Abdeslam, de broer van terroristen Salah en Brahim Abdeslam, is vandaag voor de  Brusselse rechter verschenen voor de overval op een geldtransport in Molenbeek waarbij begin dit jaar ongeveer 70.000 euro werd buitgemaakt.  Mohamed gaf eerder toe een rol als bemiddelaar en als chauffeur te hebben gespeeld.  Ook twee andere medebeklaagden staan terecht.

Ondanks een vraag tot uitstel besliste de correctionele rechtbank om het beklaagdenverhoor aan te vatten.  Mohamed Abdeslam kwam omstreeks 14 uur toe op de rechtbank, in het gezelschap van zijn advocaat Yannick De Vlaeminck. Zijn medebeklaagden, jeugdvriend Youssef B. en (ambtenaar) Pierre-Raphaël C., waren eveneens aanwezig op de zitting.

Op 23 januari van dit jaar werden drie ambtenaren van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek kort na 14 uur overvallen toen ze een som van bijna 70.000 euro gingen binnenbrengen bij de bank op het IJzerplein. Een persoon, gewapend met een mes, eiste het geld op en sloeg op de vlucht met de buit. Een maand later werden vier personen opgepakt, onder wie ook Mohamed Abdeslam, die in het verleden voor het gemeentebestuur van Molenbeek had gewerkt en op de hoogte was van regelmatige geldtransporten.

Ambtenaar Pierre-Raphaël C.

In juni gaf hij toe een rol als bemiddelaar en als chauffeur te hebben gespeeld. Hij zou geïnformeerd zijn door Pierre-Raphaël C., een ambtenaar, dat een aanzienlijke som geld naar de bank zou worden gebracht, en liet dit weten aan Youssef B. Hij zou de overval hebben uitgevoerd terwijl een ex-vriendin van Mohamed Abdeslam en Pierre-Raphaël C. het geld transporteerden.

Mohamed Abdeslam bleef vandaag bij zijn verklaringen dat hij het opzet had georchestreerd met jeugdvriend Youssef B. en met de hulp van Pierre-Raphaël C., maar die twee ontkennen elke betrokkenheid. "Ik, mijnheer Abdeslam, ik ben het zwarte beest. Ik ben de te treffen man", sprak Mohamed Abdeslam. "Ik zeg u, Pierre-Raphaël C. was op de hoogte. Hij speelde ons de inlichtingen door en aanvaardde deel te nemen aan de overval". Youssef B. voerde de overval uit. Nadien is Abdeslam laatstgenoemde met de auto gaan oppikken. "Hij stapte achteraan in de wagen, met de zakken (met geld)", preciseerde Abdeslam.

Hij had mij niet nodig om het te weten, want hij heeft zelf op de dienst Ontvangsten gewerkt

Verdachte Pierre-Raphaël C. over Mohamed Abdeslam

 Pierre-Raphaël C. verklaarde nergens bij betrokken te zijn. "Die dag vroeg een collega om hem te vervangen bij het geldtransport met N.D. Ik heb Abdeslam nooit kennis gegeven van de transfer. Hij had mij niet nodig om het te weten, want hij heeft zelf op de dienst Ontvangsten gewerkt". Ook Youssef B. verklaarde dat hij niet betrokken was bij de feiten. De wagen die de dader gebruikte was inderdaad van hem, maar Mohamed Abdeslam had een dubbel van de sleutels. 

De buit van de overval is nog niet teruggevonden. Het proces wordt op 19 en 20 september verdergezet.  Mohamed Abdeslam staat onder elektrisch toezicht.

Mohamed Abdeslam staat onder elektronisch toezicht en woont het proces bij als vrij man.
Mark Baert Mohamed Abdeslam staat onder elektronisch toezicht en woont het proces bij als vrij man.29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc willems

  Hij is toch zo lief en onschuldig , smijt hem stante pede het land uit .

 • William Van Den Berghe

  Arrogant crapuul.Lacht de rechtbank gewoon uit. Weet toch dat de bestraffing hier een farce is.

 • william Masson

  Ooooh hij voelt zich geviseerd, natuurlijk niets gedaan.

 • Jan De Cock

  Zal wel elektronisch toezicht zijn

 • guido vermeyen

  Zo de buit is nog niet teruggevonden. Dus hadden ze een aanhouding verwacht. Duimschroeven een beetje aandraaien, en 2 seconden later...ach alles speelde zich af onder één hoedje...dat ze nu elkaar de schuld geven is normaal, strafvermindering proberen te krijgen. Nu de buit nog vinden...