Britse hypedrug 'meow meow' ook in België aan banden gelegd

UNKNOWN
De federale ministerraad heeft mephedrone - straatnaam 'meow meow' - toegevoegd aan de lijst van psychotrope stoffen. Hierdoor kan de designerdrug niet langer zomaar worden aangemaakt in ons land.

De drug, waarrond in het Verenigd Koninkrijk een heuse mediaoorlog gevoerd wordt, werd over het Kanaal al met verschillende overlijdens in verband gebracht. In ons land kon het middel tot vandaag legaal geproduceerd worden.
 
Wit poeder
Mephedrone is een wit poeder dat net als cocaïne wordt gesnoven. Het effect van de designer drug zou vergelijkbaar zijn met dat van xtc. In Engeland werden in totaal al meer dan twintig sterfgevallen aan de drug gelinkt, hoewel andere bronnen het verband met 'meow meow' in twijfel trekken.
 
Enkele weken terug kondigde minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx al aan dat ze aan een ontwerp van KB werkte om de nieuwe drug in België te verbieden. De tekst kreeg vandaag groen licht van de ontslagnemende ministerraad, waardoor mephedrone niet langer vrijelijk kan worden aangemaakt of verkocht.
 
Voor elke invoer, uitvoer, bezit, vervaardiging, verkoop, aflevering of aanschaf van het product is voortaan een vergunning van de minister van Volksgezondheid vereist, zo luidt het in een persbericht. (belga/tw)