Brigitte en haar vriend zitten vast op Tenerife: “De eerste beschikbare vlucht vertrekt pas in mei”

Brigitte en haar vriend reden meermaals anderhalf uur naar de luchthaven van Tenerife, om daar te horen te krijgen dat er geen beschikbare vluchten meer zijn.
Bart Leye Brigitte en haar vriend reden meermaals anderhalf uur naar de luchthaven van Tenerife, om daar te horen te krijgen dat er geen beschikbare vluchten meer zijn.
Nu er een strenge lockdown in Spanje geldt en de Belgische overheid alle reizen naar het buitenland heeft afgeraden om het coronavirus te bestrijden, is het bijzonder moeilijk voor Belgische toeristen om terug thuis te geraken. Ook Brigitte (27) en haar vriend zitten vast op het Spaanse eiland Tenerife. Terwijl ze eigenlijk 14 maart al terug thuis moesten zijn.

Maar net die dag nam de Spaanse overheid enkele drastische maatregelen tegen het coronavirus: vanaf maandag zou er in het hele land een totale lockdown ingevoerd worden. En de strenge maatregelen zouden ook gelden op het Spaanse Tenerife, een van de Canarische Eilanden. Door alle heisa werd de Ryanairvlucht van Brigitte verlaat, en later gewoon geannuleerd.

Brigitte en haar vriend werden als het ware aan hun lot overgelaten: “Via Ryanair worden niet bepaald goede regelingen getroffen”. Eerst probeerden de twee hun vlucht om te boeken. 
“We reden anderhalf uur naar de luchthaven om daar te informeren, en uiteindelijk te horen te krijgen dat alle vluchten deze week volzet zijn”, vertelt Brigitte. Dus boekten ze een vlucht op 27 maart. “Maar een dag later keken we online naar de site van Ryanair en toen bleken er plotseling wél vluchten beschikbaar te zijn.” 

400 euro extra boekingskosten

Dus boekten Brigitte en haar vriend hun vlucht nogmaals om. Tenslotte zijn ze al enkele dagen langer op ‘vakantie’ dan gepland: “En we willen echt wel naar huis”. Het addertje onder het gras? “We moesten onze vlucht van 27 maart annuleren, en er kwamen extra boekingskosten van 400 euro bij de vlucht kijken”, zegt Brigitte ontzet. “Dat is meer dan onze retourvlucht oorspronkelijk kostte.”

We staan op een reservelijst, maar dat stond bij het online boeken niet aangegeven. Dat vertelden ze ons pas op de luchthaven.

Brigitte

Bovendien zijn Brigitte en haar vriend nog steeds niet zeker van hun zitjes aan boord van het vliegtuig, ondanks de extra kosten die ze reeds betaalden: “We staan op een reservelijst, maar dat stond bij het online boeken niet aangegeven. Dat vertelden ze ons pas op de luchthaven.” Dat betekent dat de twee morgen naar de luchthaven moeten rijden – een ritje van anderhalf uur – om daar in te checken, en door de douane te gaan. “Het is pas bij het boarden dat we te horen krijgen of er plaats is.”

En daar rekent Brigitte eigenlijk niet op. “Er wordt bijvoorbeeld eerst voorrang gegeven aan gezinnen, en ouderen.” 

Corrupt

En wat als Brigitte en haar vriend er morgen niet in slagen om een plaatsje te bemachtigen? “De eerste beschikbare vluchten vertrekken pas in mei. En voorlopig worden er nog geen toeristen gerepatrieerd vanuit Spanje.” Het is dus bang afwachten, maar over één ding is Brigitte heel erg duidelijk: “De manier waarop we via Ryanair moeten zien thuis te geraken, is corrupt.”

EPA28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • roger decuyper

  Men zegt altijd wie niet horen wil moet voelen, waarom nog op vakantie vertrekken als er reeds een uitbraak van coronavirus in Europa , ouderen die gaan overwinteren op Tenerife of Spanje en nu plots willen ze allen terugkeren en van Ryanair de zondebok maken in plaats van hun eigen schuld op zich te nemen !!

 • Sandra Van laere

  Sorry Katrijn, maar ik heb wel gezegd de mensen die vertrokken zijn tijdens het corona virus , en denk wel dat de andere mensen dat ook bedoelen ! Inderdaad jouw vader zou voorrang moeten krijgen als hij er al was voor het uitbrak, kan je niet op voorhand voorspellen ! Veel succes! Ik hoop dat hij zo snel mogelijk terug kan keren.

 • Katrijn Devriendt

  Velen zijn vertrokken voor er in europa sprake was van corona. Mijn vader raakt ook niet terug via Brussels Airlines, vanuit Alicante. Na 19 april, hopelijk. Risicopatiënt. Contact met buitenlandse zaken ed. Niks aan te doen. Zij mogen helemaal niet buiten. Dus genieten van de zon is er niet bij. Tenzij als je ergens zit met een terras. Dus gelieve niet alle mensen "over een zelfde kam te scheren".

 • Sandra Van laere

  Had nooit vertrokken in deze tijden! Spanje is één van de zwaarste getroffen landen , als het zo verder gaat zal België snel volgen ! Spijtig dat de mens alles maar inziet als het te laat is ! Jullie zijn vertrokken en moeten er de gevolgen ook maar bijnemen! Ik hoop enkel dat de mensen als dit nog mocht voorkomen eerst eens goed nadenken ! Eigenlijk zouden er geen vluchten meer mogen zijn tot het corona virus weg is!

 • Erwin Vandriessche

  Dat je op Ryanair niet kan rekenen, dat moet je al van vorige schandalen beseffen eigenlijk! dit is een low-cost maatschappij die zo veel mogelijk wil rondvliegen met zo weinig mogelijk service. En dit ons er het mom goedkoper te zijn dan de rest van de maatschappijen. Alhoewel grote maatschappijen niet veel duurder zijn! Jammer dat die mensen niet terug geraken!