Brieven die Waalse ministers ontvingen, bevatten geen gevaarlijke stoffen

Archiefbeeld. Na de vondst van de omslagen kwamen politie en brandweer ter plaatse en werd de antraxprocedure in gang gezet.
Belga Archiefbeeld. Na de vondst van de omslagen kwamen politie en brandweer ter plaatse en werd de antraxprocedure in gang gezet.
In geen enkele van de acht brieven die op verschillende plaatsen in Namen waren aangekomen, zat een gevaarlijke stof. Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt. Bij verschillende Waalse ministeriële kabinetten in Namen en het naburige Jambes waren vanochtend enveloppen met daarin een anonieme brief en wit poeder aangekomen.

De verdachte enveloppen werden verstuurd naar het Elysette (de hoofdzetel van de Waalse regering), verschillende kabinetten en naar een ander administratief gebouw in Namen. Daarop werden uit voorzorg verschillende veiligheidsmaatregelen genomen, waar in totaal 28 mensen onder vielen. De maatregelen werden omstreeks 17.10 uur weer opgeheven.

Uit analyse door de civiele bescherming is gebleken dat de brieven geen gevaarlijk middel bevatten. Door het 'incident' waren niettemin een hele dag mensen van de civiele bescherming, 50 agenten en 20 brandweerlui in de weer. 

De politie en burgemeester Maxime Prévot verklaarden dat het dossier is toevertrouwd aan de gerechtelijke autoriteiten, die proberen te achterhalen wie achter de brieven zaten en die de daders kunnen vervolgen.