Brexit leidt tot stormloop op dierenartsen

De overheid moet binnenkort minstens 60 extra dierenartsen aanwerven om het vervoer van levende dieren van en naar het Verenigd Koninkrijk te controleren.
ThinkStock De overheid moet binnenkort minstens 60 extra dierenartsen aanwerven om het vervoer van levende dieren van en naar het Verenigd Koninkrijk te controleren.
De overheid moet binnenkort minstens 60 extra dierenartsen aanwerven om het vervoer van levende dieren van en naar het Verenigd Koninkrijk te controleren. Maar het voedselagentschap worstelt nu al om er genoeg te vinden. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Het voedselagentschap werkt met een aantal vaste medewerkers en met 557 zelfstandige dierenartsen die verschillende taken uitvoeren, zoals de keuring in slachthuizen, exportcertificatie of importcontroles. Daarvan zijn er 301 die controles doen op levende dieren voor de import of export van en naar niet-Europese landen.

Overgangsperiode

Het FAVV bekijkt al sinds vorig jaar hoeveel extra personeel nodig is om de gevolgen van de brexit op te vangen. Het exacte aantal hangt af van de precieze overeenkomst tussen de EU en het VK en de duur van de overgangsperiode. Met wat nu op tafel ligt, verandert er tijdens de overgangsperiode weinig. Als er nadien een vrijhandelsakkoord komt, zoekt het agentschap dus minstens 60 extra voltijdse dierenartsen. Zonder akkoord zijn dat er beduidend meer.

Personeelsverloop

Die zoektocht wordt niet eenvoudig, zegt Liesbeth Van de Voorde van het FAVV in de krant. "Er is een groot personeelsverloop door de positieve economische conjunctuur en er is de concurrentie met andere lidstaten". In de sector wijst men erop dat de overheid geen goede betaler is.

De overheid moet binnenkort minstens 60 extra dierenartsen aanwerven om het vervoer van levende dieren van en naar het Verenigd Koninkrijk te controleren.
ThinkStock De overheid moet binnenkort minstens 60 extra dierenartsen aanwerven om het vervoer van levende dieren van en naar het Verenigd Koninkrijk te controleren.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc Deglin

  hoe ? werd dat dan vroeger niet gecontrolleert ?

 • cecil atherton

  Als ze die mensen gewoon betalen zal het wel in orde komen, me dunkt.

 • Joseph Van Gool

  Die Brexit is al een even groot circus zoals de regering en parlement in België. Kan men nu echt niet meer gewoon doen, en nergens geen spelden op laag water gaan zoeken?

 • Gert de Man

  Overheid betaald politiekers anders wel buitensporig veel!.

 • Johan Vervaeck

  En je mag één keer raden wie er de bijkomende kost van al die dierenartsen zal moeten betalen ..... , juist ja ! Tip : diegene die nu reeds al die jaren voor niks werkt, er kan er nog wel eentje bij.